Șase proiecte aparținând unor firme ori persoane fizice autorizate din Bistrița –Năsăud au reușit să obțină finanțare prin PNDR pe submăsura 6,4 destinată micilor afaceri non-agricole de la sate din 127 eligibile la nivelul întregii țări. Alte 9 proiecte tot din Bistrița-Năsăud au fost declarate nefinanțate și încă cțteva zeci scrise de bistrițeni au fost declarate neeligibile.
Este vorba de proiecte în medie de 200 de mii de lei fiecare, majoritatea pentru construcție de pensiuni și agropensiuni. Face excepție proiectul de construcție a unei piscine de agrement în Livezile, cu anexe cu tot. Proiectul a făcut punctaj relativ mare în a doua etapă de selecție, iar din cei 220 de mii de lei PNDR suportă 154,6 milioane de lei. Piscina de Agrement de la Livezile este un proiect care va fi dus la bun sfârșit de GemirServ Com SRL, câștigătorul finanțării.
Și tot excepție este proiectul unei firme din Șieuț care își cumpără pe banii europeni echipamente, cel mai probabil de spectacole. Proiectul de 217 mii de lei , din care 152,3 asigurați din banii PNDR urmează să fie implementat de SC SHOW&EVENTS FACTORY srl.
Pensiunile la Valea Vinului și Colibița tot afaceri non-agricole sunt
Au mai primit finanțare proiectele depuse la AFIR pentru 4 pensiuni din BN: două agro-pensiuni în Rodna, la Valea Vinului, ambele cu o valoare foarte mică de cofinanțare a proprietarilor (mai puțin de 2-3000 de lei la valori totale de 220 de mii de lei. Câștigătorii proiectelor pe submăsura 6.4 din Rodna sunt un PFA, respectiv o societate Green Forest Srl.
Cel mai bine cotat proiect ca punctaj pe Măsura 6.4, de 58,5 puncte aparține unui PFA din Bistrița-Bârgăului și presupune ridicarea unei pensiuni, AQUALINA la Colibița.
Alți 9 aplicanți din BN au obținut punctaj bun însă nu suficient pentru finanțare . Majoritatea voiau să ridice tot pensiuni, însă unii au cerut bani și pentru cabinet veterinar, hale de producție, una pentru prefabricate, alta pentru tuburi, dar și pentru un restaurant. Zeci de alte proiecte din Bistrița-Năsăud au fostînsă declarate neeligibile.
Submăsura 6,4 este una foarte populară pentru că aportul financiar al celui care depune proiectul, spre deosebire de alte măsuri, nu este foarte mare, în jur de 10%. Printre cele 127 de proiecte selectate la nivel național se găsesc saloane de infrumusetare, service-uri, tipografii, fabrici de peleți sau brichetare, dar și cabinet de întreținere corporală.
În total pe submasura 6.4 a Programului National de Dezvoltare Rurala, destinata micilor afaceri non-agricole de la sate au fost depuse 776 de proiecte depuse in luna septembrie 2016 care au trecut pragul de calitate (45 de puncte), un numar de 127 au fost selectate pentru finantare, in etapa a doua din martie 2017.