Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

BLOCAJ: Grevă spontană la CFR în această dimineață: traficul perturbat pe calea ferată

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Update ora 13,00

Trenurile au pornit din Regionala CFR Cluj în jur de ora 11,00, dar  întârzierile sunt semnificative, pentru cele de lung parcurs chiar până la 200 de minute

Sute de călători au fost afectaţi de greva spontană a angajaţilor CFR. Sindicaliştii au fost chemaţi la negocieri începând cu ora 15.00, aceştia fiind nemulţumiţi că nu a fost încheiat un nou contract colectiv de muncă şi de nivelul de salarizare.

Stirea inițială: O grevă spontană declanșată în această dimineață de angajații de la Infrastructură CFR Cluj  a cauzat deja întârzierea unor trenuri. Șapte regionale au aderat la acest protest spontan declanșat de la Cluj la ora 7,00 informează Digi 24. Mai multe trenuri care plecau de la Cluj sau urmau să ajungă în această dimineață au întțrzieri sau sunt blocate pe șine. În total ar fi vorba de 145 de curse afectate în toată țara, potrivit sursei citate.

Inițial sindicaliștii anunțaseră că această grevă va dura două ore, însă potrivit informațiilor Digi 24 protestul continuă și după ora 9,00. Greva spontană are la origine nemulțumirile legate de salarizare, după ce creșterea salariului minim a a dus la nivelarea salariilor între diferite categorii de angajați: ”Aproape jumatate dintre angajați lucrează cam pe salariul minim. sunt meserii de nișă care presupun un anumit grad de specializare, care sunt plătiți acum la salariul minim la fel ca i cei necalificați” spune Marius Muresan, lider sindical miscare regionala CFRCluj.  ”. E un protest spontan, e foarte greu sa-l controlezi. sindicalistii din regionala Cluj au oprit lucrul. Nu știm când se va relua lucrul  depinde de starea lor din teritoriu, oamenii au cerut salarii echitabile” a mai spus liderul sindical pentru DIGI 24.

Contractul Colectiv de Munca a expirat noaptea trecuta și deși Compania a promis majorări de 22,5%, acestea ar trebui acceptate de Ministerul Transporturilor și a Finanțelor

Compania Națională de Căi Ferate a remis în această dimineață un comunicat de presă în care-și cere scuze călătorilor pentru neplăcerile create și angajaților le atrage atenția căprin această grevă aduc prejudicii companiei și călătorilor:

”Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA informează că o parte dintre angajaţii feroviari au declanşat un protest spontan începând cu ora 07.00, acţiune care afectează graficul de circulaţie al trenurilor. Călătorii sunt rugaţi ca înainte de efectuarea călătoriei să solicite informaţii despre întârzierile care se înregistrează în traficul feroviar la staţiile şi agenţiile CFR din Bucureşti şi din ţară.

Acest protest are loc în contextul în care administraţia şi federaţiile sindicatele reprezentative se află deja în negocieri pentru semnatare noului Contractul Colectiv de Muncă 2017-2018, negocieri în cadrul cărora conducerea CFR SA a anunţat că în bugetul companiei pentru anul 2017 este inclusă o creşterea a fondului de salarii cu 22,5%, creştere care se va regăsi, în urma negocierilor cu partenerii sociali, în salariile angajaţilor.

Menţionăm faptul că, administraţia a propus partenerilor sociali încheierea unui ACORD până la semnarea CCM pentru perioada 2017/2018 pentru a asigura astfel protecţie socială angajaţilor, relaţii de muncă echitabile, precum şi un cadru normal şi legal de funcţionare a companiei după expirarea pe 21 martie 2017 a contractului colectiv de muncă.

Compania Națională de Căi Ferate menţine deschis dialogul social şi negocierile transparente cu reprezentanţii federaţiilor sindicale pe marginea definitivării Contractului Colectiv de Muncă (CCM) pentru perioada 2017-2018, astăzi fiind programată o nouă rundă de negocieri începând cu ora 15.00.

De asemenea, compania atrage atenţia salariaţilor că acestă formă de protest încalcă procedurile legale, aduce grave prejudicii companiei, prin înregistrarea de pierderi financiare, şi afectează transportul pasagerilor care şi-au procurat deja biletele pentru efectuarea călătoriei, conform graficului de circulaţie din Mersul Trenurilor.

Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA cere scuze pasagerilor pentru disconfortul creat de acest eveniment şi îi asigură că se depun toate eforturile astfel încât să asigurăm condiţii optime de reluare a circulaţiei trenurilor”.

 

ata

Share.

About Author

Lasă un comentariu