Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Suntem campioni la renunțatul la fumat. OMS ne dă drept exemplu. Inițiatorii legilor antitutun și-au pierdut însă mandatul

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Legile antifumat au avut efect  în România, este concluzia unui raport realizat de Organizația Mondială a Sănătății(OMS) care a analizat politicile de control a tutunului din 35 de țări europene. În raportul dat publicității recent România înregistrează cel mai mare salt pozitiv realizat vreodată de o țară, de 12 locuri. Practic în 2016 țara noastră a săltat  în trei ani de pe locul 19  pe locul 7 în Europa, raportul în cauză fiind elaborat odată la trei ani.

Potrivit Ministerului Sănătății saltul în acest raport se datorează adoptării legislației de interzicere a fumatului în spațiile publice închise, adoptării Directivei Europene privind produsele din tutun, precum și inițierii celei mai ample dezbateri pe teme de sănătate în spațiul public odată cu modificările legislative.

Raportul analizează rezultatele măsurilor restrictive și a politicilor de control a consumului de tutun din țările europene, folosind un instrument numit Scala Politicilor de Control al Consumului de Tutun. Țările europene au fost evaluate în privința măsurilor considerate a fi componente esențiale ale unor programe cuprinzătoare de control al consumului de tutun, conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății și Băncii Mondiale.

Raportul menționează și  nivelul de susținere fără precedent (85 la sută) în rândul populației din România pentru politici de control al consumului de tutun.

Interesant este însă că inițiatorii legilor antitutun nu au beneficiat de recompense publice pentru bătălia lor pe frontul sănătății publice. Deputatul clujean Aurelia Cristea (PSD) cea care s-a bătut pentru impunerea legii nu s-a mai regăsit ulterior pe listele parlamentare și nu a mai primit un alt mandat de parlamentat.
 

Share.

About Author

Lasă un comentariu