Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Percheziții concomitente în Bistrița-Năsăud și în Spania la contrabandiștii de țigări

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mai bine de 80 de percheziții domiciliare au avut loc simultan în această dimineață în Bistrița-Năsăud, Arad, Dolj și Constanța dar și în rîndul comunității românilor din Spania. Potrivit unui comunicat de presă al Poliției de Frontieră au fost vizate domiciliile unor persoane suspectate de contrabandă cu țigări cumpărăte din Bulgaria și vândute în Spania, pe piața neagră la aproape dublu prețului de cumpărare.

Mai mulți suspecți au fost ridicați pentru audieri concomitent cu desfășurarea activităților de urmărire penală de către polițiștii români, autoritățile spaniole efectuează 51 de percheziții pe teritoriul Spaniei, la persoane implicate în contrabanda cu țigări, cetățeni români bulgari și spanioli, se arată în comunicatul de presă

Polițiștii spun că grupul infracțional este format din cetățeni români, ajutați de cetățeni bulgari și de  români rezidenți în Spania. Aceștia procurau țigări de contrabandă de pe teritoriul Bulgariei, le transportau cu diferite mijloace auto, conduse de cetățeni români, pe teritoriul Spaniei, unde le depozitau și le comercializau pe piața neagră. povestea are doi ani vechime, timp în care polițiștii i-au filat pe contrabandiști.

Firul poveștii l-au prins la finalul anului 2015când au descoperit în curtea casei unui contrabandisti cu state vechi din Dolj  un camion cu cisterne, înmatriculat în Bulgaria, modificat și adaptat transportului de țigări de contrabandă, prin adăugarea unei platforme de beton  pe șasiul autocisternei, astfel încât încărcătura de produs lichid de pe documentele false de transport să corespundă cu masa totală a autovehiculului, menționează comunicatul.

O altă autocisternă similară au depistat-o în martie a pe ruta Bulgaria — România , care tot așa transporta țigări de contrabandă, 160.000 pachete cu țigări. Între timp, șoferul autocisternei a fost trimis în judecată și condamnat definitiv pentru comiterea infracțiunii de contrabandă și uz de fals, precizează sursa citată.

Marble-țigările preferate de contrabandiști

Grupul a fost monitorizat, efectuându-se schimburi de informații cu autoritățile din Bulgaria și Spania, ocazie cu care reprezentanții celor două state au precizat că au identificat și pe teritoriul lor astfel de moduri de operare pentru transportul țigărilor de contrabandă.

Întreaga cantitate de țigarete descoperită în ambele cazuri, 414.980 pachete marca ‘Marble‘ în valoare de aproximativ 4.149.800 lei.

Cercetările sunt continuate sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului Curții de Apel Constanța, pentru săvârșirea infracțiunii de contrabandă calificată cu țigări, urmând să fie inițiată și derulată procedura de asistență judiciară internațională.

Pentru anihilarea grupului infracțional, autoritățile române au colaborat cu Oficiul European de Luptă AntiFraudă, Guardia Civil din Spania, Poliția Națională Bulgară, SELEC și agentiile britanice HMRC (Vama Britanică) și NCA (UK National Crime Agency).De asemenea, ancheta a beneficiat de sprijinul echipelor operative din cadrul Direcției de Operațiuni Speciale și IGPR.

Share.

About Author

Lasă un comentariu