Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Britanicii care prospectează zăcămintele de aur și cupru din Zagra au anunțat ce bani investesc în prospecțiuni. Localnicii nu știu nimic dar s-ar bucura să-i vadă în comună

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Potrivit Profit.ro britanicii de la Vast Resources, compania britanică ce va explora și prospecta două zăcăminte din Bistrița-Năsăud intenționează să investească 8 milioane de dolari pentru patru proiecte din România, în care sunt incluse și cele două de la Piciorul Zimbrului și Măgura Neagră (comuna Zagra).

Fondurile sunt alocate pentru redeschiderea minei polimetalice de la Băița Plai, județul Bihor  după obținerea licenței de exploatare, și pentru extinderea minei de la Mănăila (județul Suceava), dar și pentru cele două proiecte din Bistrița-Năsăud.

Pentru că britanicii se așteaptă la lucrări care se întind pe o perioada mai lungă managerii companiei au declarat că vor investi în flux  continuu: „Procesele de prospectare și explorare vor dura o perioadă mai lungă și vom investi în acestea încontinuu, printr-un flux de numerar”, a spus Andrew Prelea, președintele Vast Resources, citat de Profit.ro. O parte din bani vor merge și către instruirea angajaților pentru noile tehnologii din metalurgie.

La Zagra nu se știe nimic despre intenția britanicilor, dar i-ar primi cu brațele deschise

Primarul din Zagra Dumitru Bușcoi nu știe nimic despre prospecțiuni, sau despre vreo concesiune a celor două  zăcăminte, în condițiile în care concesionarea a fost obținută direct de la Agenția Națională a Resurselor Minerale: ” resursele subterane nu aparțin comunei” spune edilul. Susține că ambele zăcăminte, atât Piciorul Zimbrului cât și Măgura Neagră sunt pe teritorul comunei, pentru că au fost discuții în trecut pe acest subiect cu cei din Telciu, însă de 8 ani de când e primar nimeni nu l-a contactat pe acest subiect, nici măcar informativ: ” știu că înainte de 1989, când lucram tot în Primăria din Zagra au venit geologi au prospectat vreo trei sau patru ani, sunt guri de mine deschise, însă nu știu nimic mai mult. Decât că au găsit zăcăminte de aur și cupru” își amintește primarul Bușcoi. Vestea că britanicii au primit concesiunea și că vor face investiții a aflat-o de la reporterul Bistrița Express: ” păi ne bucurăm cum să nu ne bucurăm, mai ales dacă vor fi locuri de muncă pentru locuitorii din comună, pentru că oamenii noștri nu au unde lucra” spune primarul. Cu excepția unei ferme de lapte cu 50 de capete unde lucrează însă membrii aceleași familii și câteva slujbe sezoniere atunci când firmele de lemn au de făcut tăieri, în comuna Zagra nu există locuri de muncă.

Share.

About Author

Lasă un comentariu