Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Legea învățământului profesional dezbătută la Bistrița cu reprezentanții companiilor. Proiectul este în circuitul parlamentar și mai poate fi modificat

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Deputatul Cristina Iurișniți, membru al Comisiei de învățământ din Camera Deputaților organizează vineri dimineața  la Bistrița o dezbatere pe legislația învățământului dual cu reprezentanți ai companiilor locale, responsabili din învățământ și din școlile profesionale, dar și reprezentanți  ai administrațiilor locale. Practic este vorba de legea care aprobă o ordonanță a guvernului Cioloș 81/2016 și care a suferit deja modificări importante în Camera Deputaților.

Proiectul legii  este acum la Senat, cameră decizională și unde pot fi aduse modificări substanțiale. Cristina Iurișniți, care spune că a mai avut consultări cu managerii companii bistrițene pe acest subiect vrea să știe dacă propunerile sunt îmbrățișate de mediul de afaceri: ” Am constat că inclusiv companiile nu cunosc nici modificările aduse prin ordonanța de urgență și unii nu știu nici măcar  că există reglementări noi care-și produc efectele și de care ar putea beneficia pentru a-și califica liceeni pe care-i pot angaja ulterior. Întâlnirea de vineri are și rol informativ, dar este importantă și pentru că putem încă modifica proiectul legislativ al ordonanței” a explicat într-o emisiune la ASTV deputatul bistrițean.

Patronatele din țară știu exact ce vor de la lege

Asociația Patronatelor PIAROM a anunțat de altfel că solicită cel puțin trei modificări la proiectul legislativ, anunță Hotnews.ro, în condițiile în care au constatat că implicarea capitalului privat în învățământul profesional este, paradoxal, cea mai scăzută din toate formele de învățământ. În principal PIAROM cere revizuirea rapidă a modului în care se fac cifrele de școlarizare, centralizat și fără corelare cu viața reală și nevoile locale:” Subliniem că există județe în care pentru anumite calificări profesionale există mai multi absolvenți în fiecare an decât numarul total de locuri de munca din piață aferente ocupatiilor. Precizam ca autoritatile dispun de cel mai obiectiv instrument de evaluare a nevoii de forta de muncă, dar si a dinamicii acesteia, respectiv aplicatia REVISAL, fără însă ca in prezent datele extrase din aceasta aplicatie sa fie folosite in mod efectiv pentru fundamentarea cifrelor de scolarizare” precizează PIAROM pe site-ul său. Asociația patronală cere și modificarea procedurilor de evaluare a școlilor din domeniu, dar și a modului în care se integrează absolvenții acestora.

Dezbaterea deputatului bistrițean este organizată vineri, 31 martie în sala de conferințe a Primăriei Bistrița.

Share.

About Author

Lasă un comentariu