Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

S-a mai înființat un GAL în zona de câmpie din Bistrița-Năsăud. Pentru cheltuieli de funcționare primește 1,4 milioane de euro

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Noul grup de acțiune locală a fost botezat  Asociația GAL”Progres Transilvan” și va funcționa pentru comunele de câmpie care în perioada 2007-2014 au rămas în afara finanțărilor LEADER, adică Sînmihaiu de Câmpie, Milaș, Micești, Budești, Silivașu de Câmpie, Teaca și Galații Bistriței.  GAL-ul nou înființat a reușit recent să facă și punctajul necesar finanțării strategiei sale de dezvoltare prin programul Leader din noul PNDR, singura modalitate prin care un gal-ul își asigură recunoașterea, eșecul echivaland practic cu dizolvarea.

Prefectul Ovidiu Frenț spune  că n-a fost ușor și că s-au depus eforturi foarte mari pentru ca noua structură să se formeze și să fie eligibilă pentru finanțare: ” Odată cu acest nou Gal în sfârșit toată suprafața județului este acoperită de grupuri de acțiune locală” a mai spus Frenț în ultima ședință a Colegiului Prefectural. În cazul în care nu treceau de filtrul de eligibilitate, practic locuitorii comunelor, dar și administrațiile locale rămâneau până în 2020 fără posibilitatea de a accesa direct proiecte  prin intermediul gal-urilor. E vorba de proiecte pe aceeasi structura ca majoritatea măsurilor din PNDR însă  mult mai suple, mai ușor de accesat, și la valori mai mici de finanțare. În plus de multe ori când măsurile din PNDR și-au depășit termenele de depunere, fermierilor le rămâneau totuși deschise proiectele prin gal Axa Leadear.

E jumatate cât suprafața celorlalte

Gal-ul ”Progres Transilvan” este de două mai mic ca suprafață decât oricare dintre celelalte 4 structuri similare din județ (are  452 de km pătrați ) în condițiile în care niciunul nu are mai puțin de 1000 de km pătrați și are doar o treime din locuitorii oricăruia din GAL-urile bistrițene (14.428 de oameni în total față de minimum 40 000).

Pentru cheltuieli de funcționare și animare noul Grup de funcționare va primi din fondurile LEADER (create special de UE pentru GAL-uri) 1.407 398 euro  dintr-un total de 10,5 milioane de euro.

Ce bani primesc restul GAL-urilor din BN

Potrivit directorului AFIR Bistrița-Năsăud, Sorin Roșu Mareș grupurile de acțiune locală din BN au accesat finanțări substanțiale de funcționare pe măsura dedicată lor din noul PNDR, 19.4: Asociația Țara Năsăudului are la dispoziție aproape 2,41 milioane de euro, Gal-ul cu centrul la Beclean, ”Ținutul Haiducilor” are alocat 2, 614 milioane de euro,  grupul Lider, cu sediul la Maieru dispune de  2,026. milioane euro, în timp ce Federația Pentru Dezvoltarea Zonei Rurale Bârgău-Călimani, Gal care și-a mai adaugat în portofoliu în noul exercițiu financiar și comuna Livezile are pentru cheltuieli de funcționare 2,066 milioane de euro.(foto) Chiar dacă au obținut finanțarea, practic Gal-urile încasează foarte greu tranșele de bani pentru funcționare, cu întârzieri de multe luni,  problema finanțării funcționării fiind una dintre cele mai mari critice cu care s-au confruntat.  Birocrația de la nivelul AFIR, organismele intermediare face ca luni de zile angajații acestor Gal-uri să rămână fără bani de salarii.

Share.

About Author

Un comentariu

  1. Sper ca astia noi sa nu faca precum aia mari si mai vechi, adica sa tina cu primarii , nu cu oamenii. Ca li s-a cam ucat la cap galurilor astea

Lasă un comentariu