Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Noul Cod Administrativ: viceprimarii devin și mai dependenți de primar, iar secretarii de primării mai ușor de înlocuit

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Draftul noului cod administrativ golește și mai mult de conținut funcția de viceprimar decât o face legislația în vigoare, dar și pe secretarul unității administrativ teritoriale mai ușor de înlocuit. Deocamdată propunerea este pe site-ul Ministerului Dezvoltării, inițiatorul proiectului legislativ și ar putea ajunge în Parlament până la finalul lunii aprilie, a anunțat astăzi senatorul PSD Ioan Deneș.

Practic actualul proiect îi întărește primarului și mai mult autoritatea, spune Deneș. Astfel, la alegerea viceprimarului primarul este cel care are un soi de drept de preemțiune. El își poate alege cu cine vrea să lucreze și va propune nominalizarea. Are dreptul la trei nominalizări  și abia la capătul a trei exerciții de vot consilierii pot propune și ei pe cineva. Prin simetrie și demiterea viceprimarilor s-ar simplifica, pentru că s-ar face tot  la propunerea edilului, ”din motive întemeiate” spune însă Ioan Deneș. Aceași schemă de numire-revocare ar putea fi valabilă, dacă rămâne codul în varianta aceasta, și în cazul președinților cu vicepreședinții de Consiliu Județean. Secretarii unităților administrativ teritoriale vor fi și ei mai ușor de disponibilizat conform noului proiect. Ei nu sunt puși la dispoziția primarului însă vor fi trimiși periodic la concurs și dacă nu fac punctajul își pierd job-ul: ” Era foarte greu de schimbat secretarul pe actuala legislație, indiferent cum își făcea treaba” a comentat senatorul Deneș, care a ținut să adauge că au fost multe situații de blocaj cauzate de secretari, însă” nu și în Bistrița-Năsăud”.

În schimb Codul Administrativ reînființează funcția de secretari generali de Prefectură, funcție care a existat până acum câțiva ani. Iar rolul lor va fi acela de a da avizul de legalitate inclusiv pentru toate hotărârile de Consilii locale. Iar prefecții și subprefecții , așa cum a declarat recent ministrul Dezvoltării Sevil Shhaideh inclusiv la Bistrița vor redeveni funcții politice, iar titularii lor vor veni și vor pleca odată cu Guvernul.  Deneș care este și secretarul Comisiei de administrație a Senatului spune că a discutat cu ministrul Shaidehh ca draftul să fie discutat în comisiile comune de administrație din cele două camere înainte chiar de a ajunge în circuitul parlamentar, ”pentru a regla conținutul legislativ”.

Share.

About Author

Lasă un comentariu