Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Seduși de zecile de mii de euro de la ”prima împădurire” aplicanții s-au dat bătuți în fața birocrației unui program care te ține captiv 12 ani

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Două dosare posibil eligibile din nouă depuse inițial, este bilanțul din Bistrița-Năsăud pentru o submăsură inedită din PNDR: prima împădurire. Zero dosare înregistrate însă în multe alte județe în prima sesiune. Deși schema de ajutor, care a avut data limită 31 martie 2017  le-a făcut multora cu ochii, fiind vorba de plăți de 6000 de euro la hectar la înființare și 2600 de euro /ha anual pentru întreținere, cu un maxim de 7 milioane de euro de căciulă, sunt foarte puțini cei care au reușit să depună dosarele la APIA până la termenul limită.

Cea mai grea încercare pentru aplicanții care au avut de întocmit dosare de  sute de pagini a fost avizarea proiectului de către Garda Forestieră. Trei au reușit să treacă de procedurile complicate, însă numai doi au mai ajuns cu dosarul la APIA Bistrița-Năsăud: o firmă din Cluj, condusă de un administrator care a moștenit 18,6  hectare în comuna Chiochiș și  o alta a fostului primar din Cetate, Daniel Moldovan care ar intenționa să împădurească în jur de 60 de hectare în Satul Nou (comuna Cetate).

Județe întregi fără aplicanți pe submăsura 8.1. Contractul se întinde și pe 12 ani

Comisarul șef de la Garda Forestieră Bistrița-Năsăud, Daniel Pop, care  a făcut parte din comisia regională de evaluare de la Cluj spune că au fost mulți care s-au interesat, însă prea puțini care au reușit să ducă lucrurile la capăt: ”au fost județe în care Garda Forestieră nu a avut solicitări: e vorba de Cluj, Alba sau Mureș. Din Bistrița-Năsăud au primit aviz trei aplicanți”. Comisarul șef explică și ce s-a întâmplat: ”au fost prea puțini proiectanți la care aplicanții să poată apela pentru că implica o anumită competență. .Apoi oamenii au înțeles greșit, pentru că au venit să ceară foarte multe informații, însă știau cu totul altceva despre submăsura 8,1. Mulți au crezut că li se dă acești bani în buzunar, și ei doar să împădurească. Adica au crezut că iau o anumită sumă, dar nu e chiar așa. Sunt tarife standard  în funcție de zonă: de deal, de câmpie, de munte. Pe an. Se dau bani pentru înființare, apoi pentru întreținere.  A fost cineva de exemplu care a venit să întrebe : am niște puieți plantați, aș mai pune câțiva lângă. Pot să fac proiect? Păi nu merge așa. Sunt proiecte serioase. în zone unde nu există plantații forestiere și unde trebuie plantați puieți certificați, e o chestiune serioasă. Sunt plantații în care puieții trebuie întreținuți, trebuie 2-3 ani de întreținere, iar până la 12 ani e durata prevăzută. Unii au înțeles greșit.” a mai spus Daniel Pop pentru Bistrița Express.

APIA: 2 cu avize, 5 fără , 2 au renunțat

În Bistrița Năsăud bilanțul APIA pe prima sesiune din submăsura 81anunțat prin comunicat de presă sună așa : 2 cu avize de la Garda Forestieră, 5 cu dosare depuse fără avize, iar doi au renunțat. E mai bine decât în Cluj, Alba, Mureș, sau Mehedinți unde bilanțul e zero pentru prima sesiune a submăsurii 8.1, lansate în premieră.  Proiectele așteaptă evaluarea, însă cei din județe cu păduri știu că pierd din start 20 de puncte față de aplicanții din zonele de câmpie. Chiar și așa speranțele sunt mari ținând cont că s-au depus atât de puține proiecte pentru ”prima împădurire” Banii care pot fi foarte mulți (plafonul maxim e de 7 milioane de euro) se dau după proceduri, în tranșe la câteva luni după ce s-a plantat, poate chiar un an, au comentat pentru Bistrita Express surse de la APIA, iar primele se împart pe durata celor 12 ani.

Cei care nu vor reuși la prima strigare pot aștepta sesiunea următoare care va fi deschisă undeva în această vară, spun sursele de la APIA Bistrița-Năsăud. ”Au mai fost câțiva solicitanți cu proiecte mari, dar nu au reușit să ajungă în termen la evaluare la Garda Forestieră. Ei vor veni sigur la vară”, spun cei de la APIA.

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu