Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

UPDATE:USR vrea să le interzică prin lege condamnaților penal să ocupe funcții numite sau alese. O consultare publică a fost ținută în preziua unei decizii a CCR

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Interdicţia de a ocupa funcţii publice, alese sau numite, pentru cei condamnați penal va face obiectul unui  proiect de lege inițiat de USR. Partidul a inițiat ieri o consultare publică pe această temă la Camera Deputaților la care au participat pe lângă parlamentarii grupului reprezentanți ai societăți civile, studenți, semnatari ai proclamației de la Timișoara, potrivit unei postari pe pagina de socializare a deputatului bistrițean Cristina Iurișniți, care a participat la dezbatere  . „Solicitarea celor care au protestat în stradă a fost să nu mai avem în funcţii publice oameni condamnaţi penal. Ar trebui să fie o chestiune de bun simţ, care nu ar trebuie să fie reglementată. Legea care interzice persoanelor condamnate să ocupe funcţii de miniştri a fost dată în acest sens. Partidele, însă, nu văd lucrurile acestea ca de la sine înţelese”, a spus Nicuşor Dan în debutul consultării publice care are drept țintă conturarea proiectului.

Deputatul USR Silviu Dehelean, care a fost prezentat drept „manager de proiect” și se ocupă de modificare a explicat că există două variante: fie propuneri de modificare la Codul Penal, la partea de pedepse accesorii şi complementare care există, fie  pe un demers de modificare a Constituţiei.

UPDATE: CCR a amânat decizia de azi privind interdicția penalilor de a fi ministri

Consultarea publică a USR-iștilor a fost organizată cu o zi înainte ca judecătorii Curții Constituționale să se întâlnească pentru a decide ce răspuns dau sesizării trimise de Avocatul Poporului la Legea 20/2009 care interzice persoanelor condamnate penal să ocupe o funcție în Guvern, sesizare trimisă imediat după investirea Guvernului Grindeanu. A fost  pentru a treia oara când CCR s-a întrunit, însă e nevoie de o a patra dezbaterepentru că judecătorii nu au ajuns la nicio decizie și au amânat din nou , de data aceasta pentru 28 aprilie 2017 . Valer Dorneanu, președintele CCR susține că ar fi cea mai dificilă decizie : ”S-au avansat pâna acum mai multe solutii, care niciuna dintre ele nu intrunea o majoritate decizională și atunci acum ne-am cam apropiat de doua variante care vor fi posibil de ajuns la o concluzie cu ele. E cea mai grea soluție pe care am avut-o de dat până acum, pentru că problemele sunt mai ales de apreciere politica” este punctul de vedere a președintelui CCR înaintea intrării în deliberări.

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu