Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

PROIECT: Amenda pentru rovinietă în 30 de zile sau deloc.

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Amenda pentru lipsa rovinietei ar trebui să ajungă la șoferul contravenient în 30 de zile sau să-și piardă valabilitatea. Aceasta este un propunerea unui parlamentar UDMR, Marton Arpad Francisc, care s-a trezit amendat la câteva luni după ce a fost identificat de o cameră de luat vederi în trafic,  fără rovinietă.

După ce a plătit amenda parlamentarul UDMR, care are câteva mandate succesive în Legislativul român, s-a apucat de scris proiectul care să reglementeze condițiile în care amenda poate fi aplicată: dacă nu ajunge la contravenient în intervalul de 30 de zile amenda să se prescrie. În expunerea de motive parlamentarul spune că în 15 zile cu toate mijloacele moderne de comunicare este imposibil să nu ajungă un proces verbal de contravenție. Pentru a deveni lege însă proiectul trebuie să treacă de ambele camere ale Parlamentului.

ACUM 2 luni ICCJ a lărgit termenul

Interesant este că în februarie anul acesta o interpretare a înaltei Curți de Casație și Justiție  permite un termen mai generos pentru aplicarea amenzii de către CNADNR. Astfel  instanța supremă a interpretat că amenda poate ajunge la contravenient în cel mult două luni de la data realizării procesului verbal și nu de la data când a fost surprins de cameră fără rovinietă cum interpretau unele instanțe. Iată și formularea ÎCCJ: ”Așadar, constatarea contravenției se face prin proces-verbal și, deci, nu poate fi anterioară acestuia; anterioară este constatarea faptei, care se face, în speță, prin mijloace tehnice. Cele două expresii — «constatarea contravenției» și «constatarea faptei» — nu se confundă, fiind folosite distinct chiar de către legiuitor”.

Share.

About Author

Un comentariu

  1. Viorel S. în

    Este cazul sa existe reguli clare. Auzisem in urma cu cateva luni ca un conducator auto a primit 7-8 amenzi pentru incalcari repetate la regimul rovignetei. Primise parca 3 amenzi intr-o singura zi pentru ca a fost prins fara a poseda actul in trei puncte diferite de control pe care le tranzitase. Intre timp, am inteles ca poate fi doar una singura.

Lasă un comentariu