Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Casa Scriitorilor de la Valea Vinului este în sfârșit Monument Istoric

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Comisia Regională a Monumentelor Istorice Cluj  a aprobat joi seara trecerea imobilului Casei Scriitorilor de la Valea Vinului în categoria monumentelor istorice de clasă B, adică de interes local. Solicitarea a făcut-o Direcția pentru Cultură Bistrița-Năsăud, care s-a ocupat de întreg dosarul imobilului, de la întabulare până la proiect.

Intrarea sub protecția legii monumentelor istorice instituie nu numai un regim de protecție împotrivă vandalizării la care este supus imobilul de câțiva ani încoace, dar face posibilă și accesarea de fonduri UE pentru reabilitarea clădirii construite în 1910. ” Noi l-am propus ca monument de categoria B, deci de importanță locală, că așa poate fi mai ușor de încredințat ca finanțare El trebuie încredințat de Ministerul Culturii cuiva. Așteptăm cereri de dare în folosință sau comodat. Și vor fi , pentru că vor fi mulți interesați, mai ales că nu vor trebui neapărat să-l renoveze pe fondurile lor, că sunt fonduri destinate ..chiar acum este o sesiune la AFIR, pe PNDR , e monument de clasă B din mediul rural sau POR.” spune Alexandru Uiuiu, directorul Direcției pentru Cultură Bistrița-Năsăud.

Costurile pentru dosarul de clasificare asigurate din sponsorizări

Tot dosarul a fost făcut la Bistrița, iar o parte din costuri au fost asigurate din sponsorizări: ”Casa este intabulată pe Ministerul Culturii. Am dus extras CF. S-a făcut și intabularea acum, de aceea a durat așa mult. Am făcut întabularea, cartarea zonei, releveul arhitectonic, tot. Releveul l-am făcut prin sponsorizari, pentru că  nu aveam bani era 120000 de lei. L-am făcut cu ofirmă de arhitectură gratuit. ” a explicat Uiuiu. Până acum casa a fost în administrarea  Uniunii Scriitorilor pe 25 de ani, însă actuala conducere nu l-a mai vrut.

Clădirea chiar și așa degradată cum este are valoarea arhitectonică, confirmă directorul de la Direcția de Cultură și Patrimoniu: ”e una din puținele clădiri din zona aceea care mai păstrează dantelăriile de lemn specifice arhitecturii de vilegiatură, de călătorie,  specifice începutului de secol XX. Casele acestea, cum erau și la Herculane erau frumoase și pentru că că aveau acele dantelării de lemn. La Sângeorz Băi de pildă au dispărut toate și au fost înlocuite cu polistiren. La această casă se mai păstrează asta”.

Casa de creație a scriitorilor” de la Valea Vinului a fost construită la sfârșitul sec. al XIX și a aparținut Casei Regale a României pentru a fi preluată în anii 50  de Societatea Scriitorilor din România, la initiațiva lui Mihail Sadoveanu. După 1990, Casa scriitorilor a rămas în proprietatea Uniunii Scriitorilor, fără a se interveni pentru reabilitarea acesteia, în ciuda numeroaselor apeluri de salvare a edificiului făcute de scriitorii bistrițeni.

Sursă foto: Radio Cluj

Share.

About Author

1 comentariu

Lasă un comentariu