Județul Bistrița-Năsăud are o cotă semnificativ mai redusă decât alte județe a beneficiarilor de venit minim garantat. În timp ce media națională e de 1,11% din ponderea populației, în Bistrița-Năsăud indicatorul cel mai sugestiv al gradului de sărăcie extremă e de 0,8 % din totalul populației.
În cifre brute județul înregistra la finele lunii februarie 2644 de persoane beneficiare de venit minim garantat la 329 de mii de locuitori. Prin comparație în Teleorman la o populație de 389 de mii de locuitori sunt înregistrați 10 997 de asistați sociali care au ca principală sursă de venituri banii din venitul minim garantat, adică 2,9 % din întreaga populație a județului. În Buzău există 12 179 de beneficiari ai venitului garantat la 478 de mii de locuitori, în timp ce în Dolj județul cu cel mai mare număr brut de beneficiari sunt înregistrați, potrivit datelor ANPIS , 15 991 de oameni care trăiesc din venitul minim asigurat de stat.
În regiunea de Nord Vest ponderi mari ale sărăciei extreme se întâlnesc în Sălaj , unde 1,3 % din populație primește ajutor minim sau Satu Mare cu 1,15%. În Cluj sărăcia extremă atinge doar 0,48 % din populație. Cei mai puțini beneficiari de venit minim garantat sunt în București , unde sunt înregistrați abia 274 de oameni plătiți cu venitul minim garantat la o populație de 2,104 milioane de locuitori.
Legea 416/2001 stabilește modul în care familiile și persoanele singure au dreptul să primească venitul minim garantat ca formă de asistenţă socială. Nivelul venitului lunar variază în raport cu un așa numit indicatorul Social de Referință de 500 de lei între 141,5 lei pentru o persoana singură și 357 de lei pentru familiile formate din trei persoane sau 527 de lei pentru familiile formate din cinci persoane;
Odată obținut venitul minim garantat nu mai este condiționat de plata taxelor și impozitelor pe bunuri la bugetul local.
Foto hartă: www.economica.net