Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Casa de Pensii asaltată de bistrițenii care vor să-și cumpere vechime. Printre cumpărători mulți dintre localnicii întorși pentru vacanța de Paști

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Sute de bistrițeni vor să-și cumpere luni și ani de vechime retroactivă  pentru pensie. Oferta, deschisă de o lege  a guvernului Cioloș 186/2016, care a intrat în vigoare în octombrie anul trecu,t este valabilă deocamdată doar până în 27 aprilie.    Cei care nu au lucrat suficient timp ca să poată primi pensie pot  profita de această lege care le permite  să plătescă retroactiv asigurările sociale pentru anii în care nu au muncit, dar numai pentru ultimii 5 ani. În total cei care îşi plătesc acum vechimea trebuie să achite pentru cea mai lungă perioadă, de 5 ani în jur de 16.000 de lei.

Deocamdată 180 de bistrițeni și-au plătit pe contracte noi de asigurări sociale dreptul de a avea luni sau ani în plus la calcularea drepturilor pentru pensie, însă până la sfârșitul perioadei de grație oferite de Legea 186 vor fi mult mai mulți. ” Sunt încă foarte multe persoane care întreabă, le identificăm perioada lipsă , facem calculele și apoi iau decizia. Pentru unii plătesc copiii întorși în vacanța de Paști de la munca din străinătate. Oricum sunt mult mai mulți decțt până acum care vin să se intereseze și plătesc”, explică Teodor Chiciudeanu, directorul adjunct al Casei Județene de Pensii Bistrița-Năsăud.

„A fost introdusă această lege pentru acele persoane care, din păcate, nu au putut să realizeze cel puţin stagiul minim de cotizare. Un alt grup de persoane vizat de lege sunt acelea care lucrează în străinătate, fără forme legale, astfel că nu sunt asiguraţi”, a comentat  Angelica Mihail, purtător de cuvânt al Casei Naţionale de Pensii.

Deocamdată bistrițenii au plătit mai bine de 1 milion de lei pentru drepturi retroactive la pensie, însă cifra va crește substanțial după ce se va trege linia în 27 aprilie. La nivel național vechimea a adus la bugetul de pensii din România peste 53 de milioane de lei în ultimele luni. Bucureștenii sunt cei care au fost cei mai dornici să-și recupereze vechimea la pensie. aproape 2000 de contracte fiind încheiate până acum în București. Pentru cei 260 de lei plătiți pentru fiecare lună în plus se poate ajunge în final pensia pe care o poți obține să fie semnificativ mai mare, uneori 5 ani în plus putând să ducă la dublarea pensiei.

Termenul limită ar putea fi prelungit

Ministerul Muncii vrea să prelungească perioada în care cei care nu au acumulat suficienți ani de vechime pentru a primi pensie de la stat să își poată plăti asigurările sociale. Pe site-ul instituţiei a fost publicat deja un proiect de ordonanţă de urgenţă care prelungește  cu încă șase luni, până la 31 decembrie perioada de aplicare a legii care permite cumpărarea vechimii doar până pe 27 aprilie. Reprezentanţii Ministerului Muncii pune pe seama numărul mare de cereri decizia de prelungire.

 

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu