Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

ASIGURĂRI: În caz de reacții adverse la vaccinare statul va plăti integral tratamentul copilului. Medicii bistrițeni spun însă că precizarea e de imagine

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Precizarea a fost făcută  de ministrul Florin Badog care a comentat prevederile Proiectului Legii vaccinării, aflată în dezbatere publică începând de marți, 11 aprilie  pe site-ul Ministerului Sănătății.

Ministrul Badog spune că proiectul ia în calcul şi situaţia în care apar reacţii adverse la imunizare. Într-un astfel de caz, statul va plăti integral tratamentul copilului, a dat asigurări ministrul Sănătăţii pentru DIGI 24: Din momentul în care se constată efecte adverse, Ministerul Sănătății asigură absolut toată finanțarea pentru tratamentul acestor efecte adverse. Există posibilitatea de contraindicații medicale. Medicul de familie este cel care consultă copilul, este cel care cunoaște copilul și poate să contraindice vaccinarea. ”, a mai spus ministrul conform sursei citate.

Medicii de familie consideră însă că precizarea este inutilă, pentru că în cazul copiilor statul oricum plătește toate tratamentele și că probabil vrea să fie o întărire în plus pentru părinți: ”orice tratament al copilului pentru orice afecțiune este plătit de statul român, așa că nu văd sensul precizării. ” spune președintele Patronatului Medicilor de Familie din Bistrița-Năsăud, doctorul Gabriel Munteanu. Medicul spune că oricum copilul este consultat înaintea vaccinării  și că decizia este luată în funcție de starea lui de sănătate : ” din totalul celor care trebuie vaccinați sub 3% prezintă contraindicații la vaccinare.

Sancțiunile pentru părinți vor fi discutate de parlamentari

Proiectul de lege aflat în dezbatere publică nu prevede  sancțiuni pentru părinții care nu-și vaccinează copiii însă ministrul sănătății susține că  aceste sancțiuni vor apărea în lege ca urmare a dezbaterilor publice, dar și în comisiile de Sănătate ale Senatului și ale Camerei Deputaților la discutarea legii. Proiectul prevede totuși  „sesizarea instituțiilor abilitate privind constatarea infracțiunii de rele tratamente aplicate minorului de către părinți sau reprezentanți legali în cazul minorului care împlinește vârsta de 3 ani și nu a primit vaccinurile obligatorii corespunzătoare vârstei”. Președintele Patronatului Medicilor de Familie din Bistrița-Năsăud crede că nu este obligatoriu ca legea să prevadă neapărat amenzi directe pentru părinții care refuză vaccinarea copiilor, dar un sistem sancționator care să-i responsabilizeze și altfel s-ar impune: ” În Canada de exemplu nu este obligatoriu să-ți vaccinezi copilul, însă dacă nu e vaccinat și se îmbolnăvește, părintele suportă toate cheltuielile” explică doctorul Munteanu.

Vaccinarea copilului constituie responsibilitatea părintelui pentru asigurarea stării de sănătate a copilului. Pentru vaccinările obligatorii, furnizorul de servicii medicale are obligația de a informa părinții sau, după caz, reprezentantul legal al copilului cu privire la calendarul național de vaccinare, consimţământul acestora pentru vaccinare fiind prezumat, cu excepția situației în care părinții sau, după caz, reprezentantul legal refuză, în scris, vaccinarea”, este prevederea apărută în proiectul legii aflate în dezbatere publică.

Reprezentanții medicilor spun că legea, pe ansamblu e un mare pas înainte: ” e importantă pentru că introduce ideea responsabilizării părinților pentru starea de sănătate a copilului, prin prevenție, dar și a statului de a asigura stocurile necesare. E în sfârșit un punct de plecare. Până acum responsabilitate pentru lipsa vaccinurilor nu era asumată. De pildă în momentul acesta nu avem de un an în cabinete vaccinul hexavalent” explică doctorul Munteanu. Potrivit acestuia proiectul legislativ are și minusuri, care vizează relația medicilor de familie cu CJAS-ul, dar și obligativitatea acestora de a face cursuri speciale pentru vaccinare: ”e ridicolă prevederea, oricum facem cursuri pentru credite plătite pe banii noștri”, mai spune medicul.

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu