Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Sirenele de alarmare vor suna în Bistrița-Năsăud abia joi: sunt testate alarma la dezastre, pre-atac și atac aerian și cea de încetarea alarmării

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Exercițiul de alarmare publică declanșat în întreaga țară pentru a testa reacțiile populației, dar și  starea tehnică a echipamentelor precum și modul în care reacționează instituțiile din sistem este programat în Bistrița-Năsăud joi, 20 aprilie între orele 10-15, alături de alte județe din nordul și centrul țării.

Practic exercițiul național de alarmare desfășurat de Inspectoratul General pentru situații de Urgență,  intitulat PROCIV 2017 a început astăzi în șapte județe din sudul țării și va continua progresiv în celelalte județe, printre care și Bistrița-Năsăud. Responsabilii ISU din județ vor să știe care este starea tehnică a celor 106 sirene aflate în Bistrița-Năsăud, dintre care 45 în municipiu și orașe, iar 61 în comune, dar și fluxul de transmitere a informațiilor între instituțiile angrenate în alarmarea populației. Și nu în ultimul rând, spun responsabilii Inspectoratului pentru Situații de Urgență, exercițiul este menit să testeze reacția populației la exercișiile de alarmare. ”Le recomandăm cetățenilor să rămână calmi pe perioada alarmării și să urmărească informările autorităților” recomandă purtătorul de cuvânt de la ISU Bistrița-Năsăud, Marius Rus.

De altfel informații pe larg dar și detalii despre stadiul exercițiului pot fi aflate pe rețelele de socializare folosind hashtagul: #PROCIV 2017, anunță purtătorul de cuvânt.

Cum diferențiezi semnale sonore pentru dezastre

Sirenele vor suna alternativ între orele anunțate pentru exercițiu. Practic vor fi 5 sunete a câte 16 secunde fiecare cu pauze între ele.  Semnalele nu sunt identice, ci se diferențiază după tipul de alarmare: există semnal distinct pentru dezastre, un altul pentru prealarmare la atac aerian, alarmare la atac aerian și semnal distinct pentru încetarea alarmei. Cum sună fiecare tip de alarmare în parte:

ALARMĂ LA DEZASTRE

5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauza de 10 secunde între ele.
Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 5 sunete a 8 secunde fiecare, cu pauza de 5 secunde între ele.

PREALARMĂ AERIANĂ

3 sunete a 32 secunde fiecare, cu pauza de 12 secunde între ele.
Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 3 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauza de 6 secunde între ele.

ALARMĂ AERIANĂ

15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauza de 4 secunde între ele.
Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 15 sunete a 2 secunde fiecare, cu pauza de 2 secunde între ele.

ÎNCETAREA ALARMEI

Un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de 2 minute.
Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune dintr-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de 1 minut.

Cum sună cele patru tipuri de alarmă găsiți aici:

https://www.igsu.ro/index.php?pagina=audio

Sursă foto: www.jurnalmm.ro

 

Share.

About Author

Un comentariu

  1. Balan Marius- ingrijitor al STATULUI. în

    Astept o alarma generala impotriva coruptiei, taierii padurilor, situatia terenurilor arabile, invatamant, aparare , sanatate. De 27 de ani se tot trag alarmi, insa nimeni nu reactioneaza. Restul sunt povesti si pierdere de vreme. Rusii au acelasi exercitiu cu 40 milioane de participanti si se pregatesc de al treilea razboi mondial. Noi tot la mila DOMNULUI si mai nou al AMERICANILOR. Dormiti linistiti dragi romani.

Lasă un comentariu