Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Fructele amenințate de valul de frig și în Bistrița-Năsăud. Temperaturile sub zero grade le dau frisoane pomicultorilor

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Pomicultorii sunt disperați: vremea de iarnă în mijlocul primăverii compromite producția de anul acesta. Cei mai afectați sunt merii și cireșii pe care temperaturile negative i-au prins înfloriți. Toți spun că următoarele zile sunt decisive și stau cu ochii pe prognoza meteo și pe termometre.

Dacă trec cu bine, mai salvează ceva din recoltă: ”dacă nu va fi minus zilele acestea, pierderile nu vor fi așa mari pentru noi”, spune Aurel Onigaș managerul de la Pombis. Dar oricum nici bine nu este:”la temperaturile acestea nu se leagă rodul pentru că nu polenizează floarea deschisă de măr. Nu e nicio albină, ar putea poleniza vântul , dar e foarte frig și nu germinează polenul. Asta e clar. Dacă nu mai ține mult, s-ar putea să scăpăm cu 20-30 % din pomi care nu fac fruct . Cade producția clar”.

Și la Stațiunea Pomicolă Bistrița situația e îngrijorătoare ” la cireșe și prun sunt probleme. Nu ne putem pronunța încă, așteptăm să vedem cum va fi vremea, dar oricum la unele soiuri e vizibilă compromiterea. Zilele de azi și mâine sunt critice. Sunt anunțate temperaturi sub zero grade și la noi, că am fost la Stația meteorologică, sunt anunțate  noi minus patru grade sâmbătă. Acum să vedem ceva fi, că minus patru grade la stație sunt zero grade sus la noi, la stațiune,o să vedem nu ne putem pronunța încă. dar oricum pentru polenizare și să nu fie temperaturi negative nu e în regulă. Cinci zile consecutiv cu temperaturi mici nu permit polenizarea” spune Ioan Platon, directorul Stațiunii Pomicole Bistrița.

Cum pot fi protejați pomii

”Afumăm și stropim cu apa, pentru că mai schimbă temperatura, plus că se pune o peliculă de gheață pe floare și o protejează. Asa că împrăștiem apa când e sub zero grade. Mai afumăm, unii folosesc îngrășământ pe bază de zinc, bor, îngrășăminte foliare pentru că ofera rezistență pomului” explică managerul de la Pombis. ” Îngrășămintele atenuează efectul înghețului, ar fi bună și stropirea cu apă. am dat și noi cu apă la cireș, dar noi la stațiune nu avem irigații, ar fi bune irigații prin aspersiune pentru că se așează stratul de gheață pe flori și mai protejează. Sau am văzut acum în ocident focuri cu parafină, prin Germania unde au fost minus 5 , dar și în Belgia tot așa. Deci practic va fi un an prost pentru pomicultura europeană” spune doctorul în pomicultură Ioan Platon.

Este o situație fără precedent, iar pomicultorii spun că nu s-au mai confruntat cu așa ceva: ” Așa o vreme n-am mai avut la mijloc de aprilie niciodată. În 2010 a mai fost o noapte cu minus7  grade, dar a fost o singură noapte. N-a fost niciodată nu a ținut atâtea zile ” spune Aurel Onigaș, managerul de la Pombis, una dintre cei mai mari producători de fructe din județ

Share.

About Author

Lasă un comentariu