Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Doar 800 de fermieri bistrițeni au reușit cu cererea pentru ajutoarele de lapte. Sunt mai puțin de un sfert din numărul estimat

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Depunerea documentelor pentru ajutorul de urgență al UE destinat producătorilor de lapte i-a prins pe picior greșit pe foarte mulți fermieri din Bistrița-Năsăud. 800 au reușit să depună actele cerute până în 2 mai termenul limită  pentru acordarea ajutorului de urgență. Mult mai puțin decât arătau cifrele estimărilor în funcție de numărul celor care au fost înregistrați cu cote de lapte până în 2015 în județ, în jur de 3000 de crescători.

”Au fost 200-300 la coadă zilnic. Nu ne-am imaginat că vor fi chiar așa puțini la final, când vom trage linia” spune directorul adjunct de la APIA Bistrița-Năsăud, Florin Căpraru. Acesta explică și ce s-a întâmplat: ” s-au bazat toți și au adus de la fabricile de lapte situația cum au predat laptele, pe bază de borderou și centralizatoare, așa cum le dădeau fabricile. Din păcate aceste situații nu sunt relevante pentru noi. Era nevoie de facturi și file din carnetul de producător care să dovedească faptul că au vândut 4 tone de lapte într-un an, în perioada indicată. Noi nu mai urmărim cota de lapte, trebuia să fi avut efectiv  acte care să dovedească faptul că au vândut laptele acela. Mulți au mai venit la noi și la întrebarea: Ati tăiat factură? Ați tăiat fila din carnetul de producător au răspuns : Păi nu, că am dat laptele pe bază de borderou. Ceea ce nu putea fi luat în considerare. Probabil că prin acest ajutor  s-a urmărit și fiscalizarea producției” spune directorul de la APIA..

Căpraru spune că probabil că pe viitor mulți fermieri vor trage învățăminte din această experiență, însă că din păcate s-ar putea ca o altă formă asemănătoare de ajutor să nu mai fie acordat: ” A fost un ajutor excepțional pentru producătorii de lapte, a fost o infuzie de capital, datorită dispariției cotei de lapte în întreaga Uniune și a prețurilor mici obținute pe lapte: Și pentru ca oamenii să nu-ți decimeze efectivele de bovine s-a spus de la UE: haideți să le dăm o infuzie de capital. Să le renteze să mai țină vaci. Din păcate nu s-au încadrat decât puțini în județ, probabil că situația este generală la nivelul țării. Potențial la noi, puteau fi 2500-3000. Dacă ar fi să ne luăm după câți erau în sistemul cotelor de lapte. Cotele au dispărut în 2015, dar sunt convins că producătorii nu au dispărut peste noapte în așa fel încât să rămână 800” mai spune director adjunct de la APIA Bistrița-Năsăud

Deoamdată nu se știe valoarea ajutoarelor obținute de cei care au avut cererile în regulă, pentru că suma totală acordată României va fi împărțită la numărul de capete de bovine pentru care se solicită subvenția..

Share.

About Author

Lasă un comentariu