Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

UPDATE: Frustrarea a dat astăzi în clocot la Leoni. Sute de oameni din schimbul 2 au ieșit la un protest spontan în curtea fabricii. Oficialitățile dau asigurări că protestul e aplanat

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Tensiunea din rândul muncitorilor celui mai mare angajator din Bistrița, manifestată în ultimele săptămâni doar pe rețelele de socializarea a erupt miercuri seara într-un protest spontan în jurul orelor 20,00. Angajații din schimbul 2 de la Leoni s-au adunat în curtea companiei și au cerut acordarea sporurilor tăiate, dar și salarii mai mari. Așa cum foarte mulți angajați ai Leoni au relatat înclusiv în comentariile făcute la un articol apărut săptămâna trecută în Bistrița Express, dar și pe pagina de facebook, unii salariați s-au trezit în mod inexplicabil cu sporurile tăiate, iar salariul a coborât chiar și sub minimum pe economie.

În curtea Companiei s-a strigat, așa cum se poate auzi din mai multe înregistrări făcute în timpul mitingului de către participanți:  ” Vrem salarii” ” Hoții!” ”Hoții!, dar  chiar și  ,, Jos Sindicatul”. De altfel lozincile anti-sindicale s-au auzit pe tot parcursul minutelor în care oamenii au strigat, iar nemulțumiri legate de ineficiența sindicatului sunt vehiculate de angajați pe rețelele de socializare. Câțiva reprezentanți din conducerea companiei au încercat să stea de vorbă cu muncitorii furioși și le-au cerut să-și trimită zece reprezentanți la negocieri, însă vociferările au acoperit orice tentativă., așa cum se poate auzi și în cele câteva înregistrări făcute în timpul mitingului. Oamenii le-au replicat celor din conducerea companiei: ” Domnilor, dvs puteți trăi cu 10 milioane pe lună?” se aude pe aceeași înregistrare postată pe pagina de socializare de un utilizator de facebook cu numele  ”Criss”, înregistrare ștearsă, ulterior în jurul orelor 24,00.

În cele din urmă, după zeci de minute protestul s-a încheiat, dar numai după ce liderii de sindicat au dat asigurări că noul contract colectiv de muncă, negociat de aproape o lună ar fi fost semnat și acceptat de conducerea companiei. Prefectul Ovidiu Frenț, citat de Propolitica susține că muncitorii ar fi ieșit să protesteze dintr-o neînțelegere, în condițiile în care nu ar fi aflat că noul contract colectiv de muncă a fost semnat astăzi în jurul orelor 17,00.

UPDATE: Instituția prefectului a dat un comunicat de presă în jurul orelor 23,00 în care face precizări referitoare la protestul de la Leoni. Potrivit acestuia angajații vor beneficia retroactiv cu 1 mai 2017 de prevederile unui nou contract de muncă, negociat între patronat și sindicate:  

”Astăzi 10 mai 2017 în jurul orei 1930 la cele două fabrici a grupului Leoni din municipiul Bistriţa s-a declanşat o grevă spontană la care au participat o parte din angajaţii companiei. Nemulţumirile sunt de natură salarială.

Prefectul judeţului a discutat cu liderul de sindicat care i-a comunicat că negocierile începute în urmă cu o lună s-au încheiat astăzi. Patronatul şi sindicatul au ajuns la un acord comun în privinţa drepturilor salariale, urmând a fi semnat noul Contract de muncă cu aplicabilitate de la 1 mai 2017. Reprezentanţii sindicatului vor informa salariaţii în cursul zilei de astăzi şi  mâine, la intrarea în schimburi, asupra rezultatului negocierilor.

La această oră situaţia a intrat în normalitate. Prefectul judeţului a stabilit pentru săptămâna viitoare o întâlnire cu managerul german al celor doua fabrici (în acest moment acesta se află în Germania). În calitate de Preşedinte al Comisiei de Dialog Social de la nivelul judeţului prefectul va urmări în continuare evoluţia situaţiei de la cele două fabrici a grupului Leoni”

Bistrița Express a scris despre tensiunile din Leoni, după ce directorul AJOFM a declarat în ultima ședință a Colegiului Prefectural că din Leoni se pleacă în masă și că la utima ediție a bursei locurilor de muncă standurile companiei au fost ocolite de cei aflați în căutarea unui loc de muncă, din cauza salariilor foarte mici pentru o muncă în trei schimburi. Citiți și https://www.bistritaexpress.ro/2017/04/26/declaratia-unui-oficial-in-sedinta-colegiului-prefectural-din-leoni-se-pleaca-in-masa/

Share.

About Author

Lasă un comentariu