Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Salariile de la Garda de Mediu de 3-4 ori mai mici decât la Garda Forestieră. Inspectorii de la mediu în grevă pe termen nelimitat

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Angajații Gărzii de Mediu Bistrița-Năsăud au intrat  începând de astăzi în grevă generală pe termen nelimitat, după ce în mai multe rânduri au organizat greve de avertisment pe parcursul a câtorva ore.  Salarizarea, considerată discriminatorie față de angajații altor instituții cu atribuții de control a generat conflictul de muncă, pe parcursul  căruia Garda de Mediu va asigura doar acoperirea situațiilor de urgență: ” pe durata grevei doi colegi vor asigura urgențele venite pe 112, de tipul poluări accidentale sau orice risc pentru oameni sau animale care ține de intervenția noastră”, dă asigurări Gabriel Petraș, comisarul șef al Gărzii de Mediu Bistrița-Năsăud.

Cât de mare e diferența de salarizare

Cei 11 inspectori care au declanșat protestul de muncă în Bistrița Năsăud au comentat public diferențele salariale pe care le au, raportat la inspectorii ANAF, însă față de Garda Forestieră, o instituție cu profil de control înrudit ,diferențele de salarizare sunt și mai mari. Astfel potrivit anexei legii de înființare a Gărzii Forestiere, votate anul trecut de Parlament cel mai mare salar ajunge la 10.188 de lei în cazul unui director sau inspector șef la Garda forestieră, iar cel mai mic, a referentului cu grad superior și studii medii este de 3256 lei. La Garda de Mediu nici măcar comisarul șef nu câștigă cât un referent de la Garda Forestieră.  Astfel salariul comisarului șef Petraș, cu 20 de ani vechime și toate gradele profesionale luate nu depășește  2600 de lei net, încadrarea acestuia fiind de șef de serviciu. Potrivit grilei de la Garda Forestieră omologul acestuia, adică un șef de serviciu cu vechime maximă câștigă 8.728 de lei.

Un consilier superior la Garda de Mediu, cu peste 20 de ani vechime  nu trece de 2100 de lei, în timp ce la Garda Forestieră, omologul cu vechime maximă are 5639 de lei, potrivit anexei legii de înființare a Gărzii Forestiere, lege provenită dintr-o ordonanță de urgență, OUG 32/2015 (vezi mai jos)

Anexa nr. 2 – TABEL privind salariile de baza aferente functiilor din cadrul Garzilor forestiere                                                     

Nr. crt. Functia                     Salariu de baza aferent     Salariu de baza aferent

                                     vechimii minime                     vechimii maxime

1        inspector-sef               9.593 lei                         10.188 lei

2        director                    9.593 lei                            10.188 lei

3        sef de serviciu             8.078 lei                         8.728 lei

4        sef birou                   7.174 lei                            7.799 lei

5        consilier superior          5.314 lei                        5.639 lei

6        consilier principal         4.028 lei                 4.271 lei

7        consilier asistent          3.043 lei                 3.279 lei

8        consilier debutant          2.402 lei                 2.477 lei

9        referent de specialitate, gr. sup.   4.273 lei                 4.455 lei

10       auditor grad superior       6.155 lei                 6.525 lei

11       auditor grad principal      3.996 lei                 4.213 lei

12       consilier juridic superior  5.314 lei                 5.639 lei

13       consilier juridic principal 4.028 lei                 4.271 lei

14       consilier juridic asistent  3.043 lei                 3.279 lei

15       consilier juridic debutant  2.402 lei                 2.477 lei

16       referent, grad superior     3.129 lei                 3.256 lei

 

 

 

Share.

About Author

3 comentarii

  1. Balan Marius- Ecologist B-ta în

    Sunt alaturi de comisarii GARZII de MEDIU Bistrita. Nu poti tu ca stat sa ceri performante in protectia MEDIULUI, umilind niste oameni care iti aduc o gramada de bani la buget. Cu o dotare la limita de a exista cu personal subdimensionat acesti oameni sunt extrem de nemotivati. MULTA BAFTA !!! Al d-vs colaborator .

  2. GARBEA ION în

    Situatia este de domeniul plamsului la nivel de tara.Acest lucru este generat de un singur lucru.LIPSA TOTALA DE COMPETENTA SI PREGATIRE STIINTIFICA SUB ORICE CRITICA incepand de la ministru si pana la ultimul salariat din agentii si garzile de mediu.Daca s-ar organiza o verificare a personalului care lucreaza in domeniul mediului nu stiu daca ar corespunde din punct de vedere stiintific 30%.Sotii de ofiteri de securitate de politicieni , nepoti , nepoate,fini, cumetri,amante,rude ale fostilor demnitari dinainte de 1989.Cati colegi din tara va sprijina in demersul dvs., de altfel legal.Garda forestiera impreuna cu clasa politica inclusiv cu presedintele tarii fura din padure si se imbogatesc.Dvs. ce aveti de oferit?Odata cu incalzirea globala protectia mediului presupune multa gandire visa vis de schimbarile si modificarile,mutatiile floristice ,faunistice care au inceput sa afecteze modul nostru de trai.Este o problema majora care ar trebui sa fie coordoinata de Ministerul mediului.SUCCES!!!.

  3. Functionari Responsabili în

    Si cat m-am entuziasmat cand am vazut poza articolului…. imi spuneam… uite eroii Garzii de Mediu, ies in strada impotriva defrisarilor ilegale, impotriva dejectiilor, poluarilor fonice si de orice fel care ingradesc bunul trai al cetateanului si pentru care saracutii de ei “fac tot posibilul pentru a le combate”, statul punandu-le piedici legislative. De fapt… e vorba doar despre salarii… Ce naiv sunt, trebuia sa ma gandesc la asta de la inceput! Nu o sa vezi niciodata un functionar iesind in strada pentru ca institutia lui e corupta si pentru ca trebuie sa-si desfasoare activitatea neincorsetat politic.

Lasă un comentariu