Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Nici vorbă de stingere a conflictului la Leoni. Joi dimineața muncitorii din schimbul 1 au intrat în grevă VIDEO

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Muncitorii din Leoni n-au fost sensibili la majorările salariale oferite prin noul contract de muncă semnat ieri, așa că astăzi de la ora 7,00 dimineața au refuzat să intre la muncă. În curtea Companiei s-au adunat inclusiv muncitorii de la fabrica nouă din schimbul 3 si alături de cei schimbul 1 au reînceput protestul. Încercările celor din conducere de a-i determina pe muncitori să intre pe liniile de producție au eșuat, oamenii ajungând să arunce cu bani în reprezentanții Companiei care încercau să aplaneze situația. Vezi video filmat de unul dintre protestatari:

În cele din urmă reprezentanții conducerii Leoni le-au cerut greviștilor să-și desemneze un grup de reprezentanți pentru a-și prezenta nemulțumirile, situație în care au reînceput negocieri cu reprezentanți ai greviștilor, alții decât liderii sindicali.

Majorarea oferită prin noul contract, negociat și semnat ieri între sindicat și Patronat, pe salariul brut de la 1450 la 1650 de lei e praf în ochi, spun greviștii, în condițiile în care oamenii ajung să primească puțini bani după o muncă extrem de strict normată în trei schimburi. Nemulțumirile sunt legate inclusiv de numărul mare de controlori de calitate și personal TESA plătit mult mai bine și care ar pune presiune pe muncitorii de la liniile de producție, dar și de reguli rigide din companie: ” nu ni permite să folosim telefonul nici măcar pentru urgențe, decât în pauza de masă și în afara incintei. Am un copil de școală generală, trebuie să știu măcar dacă a ajuns acasă de la școală. Nici dacă se întâmplă ceva acasă , nu pot fi anunțată. Lucrez de multă vreme în Leoni, am plecat doar în concediul de maternitate și de îngrijire a copilului, însă la întoarcere regulile sunt mai dure și norma mai mare, Primesc 1200 de lei, așa e de patru ani și sunt obligată să-mi iau zile libere din concediu când nu există comenzi, iar dacă rămâi fără concediu ești obligat să îți iei câte o zi concediu fără plată” spune Anamaria P, o angajată din schimbul 1 de la Leoni.”.

Conflictul de muncă spontan declanșat aseară și continuat astăzi la Leoni nu pare să se stingă curând, în condițiile în care de la ora 14,00 muncitorii din schimbul 2, cei care au început ieri protestele vor îngroșa rândurile greviștilor. Unul dintre muncitorii care a participat aseară la protestul spontan declanșat după ieșirea din schimb, Dobrin Moldovan spune că oamnii nu vor intra la muncă: ”Ne așteaptă și pe noi din schimbul 2 să fim mai mulți. majorările sunt praf în ochi. Le-am spus și ieri când ne-au chemat pe câțiva dintre noi să spunem ce nemulțumiri avem. Pe mine m-au amenințat că mă demit” spune Dobrin Moldovan, un angajat din Beclean.  Deși oamenilor li s-ar atras atenția să nu vorbească cu presa și să nu facă postări, mulți protestatari au ignorat interdicția și au postat imagini și filme de la grevă:

Instituția Prefectului s-a implicat încă de ieri în aplanarea conflictului de muncă, de care a anunțat chiar aseară la orele 23,00 că stins . Despre protestele de ieri Bistrița Express a scris aici: https://www.bistritaexpress.ro/2017/05/10/frustrarea-a-dat-astazi-in-clocot-la-leoni-sute-de-oameni-din-schimbul-2-au-iesit-la-un-protest-spontan-in-curtea-fabricii/

iar despre semnalele trase de un oficial în urmă cu două săptămâni în legătură cu Leoni puteți citi aici: https://www.bistritaexpress.ro/2017/04/26/declaratia-unui-oficial-in-sedinta-colegiului-prefectural-din-leoni-se-pleaca-in-masa/

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu