Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Leoni a reluat producția după o zi de blocaj total. Greviștii obligați să lucreze în plus pentru a recupera

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

După ce ieri, timp de o zi întreagă fluxul de  producție de la cele două fabrici  Leoni din Bistrița  a fost blocat ca urmare a unei  greve spontane, astăzi conflictul părea aplanat și activitatea reluată. Practic după reacția furioasă a angaților din schimbul unu, care au refuzat joi să intre  la muncă, nemulțumiți de majorarea primită în urma negocierilor cu patronatul, muncitorilor din schimbul 2 li s-ar fi transmis să rămână acasă. Angajații susțin că autobuzele care trebuiau să-i transporte la fabrici  nu au mai ajuns pentru că patronatul s-ar fi temut de o reacție comună a muncitorilor din cele două schimburi. Asta în condițiile în care angajații din schimbul 2 sunt cei care au inițiat protestul, miercuri seara la ieșirea din schimb.

Deocamdată muncitorilor din schimbul 1, cei care prin greva spontană au blocat activitatea ieri în Leoni li s-a impus să vină peste program să recupereze ziua de joi: ” ieri după discuții ni s-a spus că Leoni va suporta pierderile, astăzi însă s-au schimbat dispozițiile și ne-au pretins să lucrăm în plus fie în tura de noapte, fie sâmbătă pentru a recupera ziua de joi. Iar celor care nu le convine n-au decât să plece, pentru că sunt pregătite echipe de muncitori din Serbia să vină să ne înlocuiască. Oamenii au acceptat pentru că toți avem rate, copii mici și nu avem încotro” se plânge AnaMaria P. muncitoare la Leoni. Despre majorarea de 200 de lei brut , de la 1450la 1650 de lei brut, obținută prin noul contract de muncă oamenii spun că e praf în ochi: ” eu am câștigat luna trecută 1200 de lei, pentru că în lipsa comenzilor mi s-a impus să-mi iau 1 zi de concediu de odihnă și 2 de concediu fără plată. Banii ăștia îi luam și acum 4 ani, însă atunci norma de lucru, targetul era mai mic. Cu majorarea aceasta o să ajungem pe la 1300 și ceva. Și bouri de masă .Asta e tot. Din păcate oamenii cedează prea ușor” se plânge femeia.

Prefectul recunoaște că salariile sunt mici dar spune că Bistrița nu-ți permite riscul unei relocări

Prefectul Ovidiu Frenț care a avut aseară o întâlnire cu conducerea Leoni, inclusiv cu managerul pentru producția din Europa al companiei,  Ralf Singmann anunță că ieri la ora 17 a fost încheiat un protocol, iar astăzi urma să fie semnat contractul de muncă în care sunt cuprinse drepturile salariale negociate de cele două părți, conținând creșteri la salariile de încadrare, bonusuri și tichete de masă, noul pachet salarial fiind comunicat astăzi angajaților. Prefectul a comentat și că ”Probabil în aceste situații se crează impresia că s-ar fi putut obține mai mult, fără a se evalua consecințele unui conflict pe termen lung și eventualitatea ca acesta să conducă la închiderea unei fabrici.
Sunt conștient de faptul că salariile din fabricile Leoni (ca și din toată România), sunt sub nivelul pretențiilor și al aprecierii noastre personale a muncii, dar trăim într-o piață liberă în care regula de bază este cea a raportului cerere-ofertă, iar România a atras investitori tocmai prin costul mai mic al muncii în comparație cu alte țări. Știu și că un investitor internațional va muta fără remușcări capacitățile de producție acolo unde știe că poate realiza calitate și profit. ” a mai spus prefectul Frenț într-o postare pe pagina sa de facebook făcută joi, după ora 23,00. El a mai afirmat și că managerul german i-a promis că se va implica și într-o îmbunătățire a condițiilor de muncă.

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu