Fermierii care nu depun cererea pentru subvenții până în 15 mai 2017 rămân fără bani. Așa a hotărât ministrul agriculturii Petru Daea, care anunță că nu-și ia vorba înapoi și nimic nu-i va schimba decizia anunțată deja cu ceva timp în urmă. Acesta deși comisarul european pentru agricultură Phil Hogan a recomandat statelor UE să prelungească acest termen limită până la 15 iunie.
”Sub nicio formă nu accept alt termen. Într-adevăr este o indicație pe care a dat-o comisarul Hogan (comisarul european pentru agricultură, n.r.), o iau ca atare, dar respect tot ceea ce este bun pentru țară, adică să depunem cererile la timp” a declarat vineri pentru Agerpres Petru Daea. Într-adevăr am primit solicitări de prelungire, dar nu direct de la fermieri, ci de la unele organizații ale crescătorilor de taurine din România. Le-am spus și repet, să uite o asemenea solicitare și să se gândească ce pot să facă și dumnealor pentru că pe data de 15 mai, la ora 24:00, așa cum am mai spus: obloanele de la APIA se închid. Le dau concediu angajaților APIA, ca să beneficieze de recuperările cuvenite în urma muncii lor. În interiorul prevederilor europene statul membru poate lua niște decizii, iar eu le-am luat și le respect. ”
Duminică a fost program normal la APIA
Pentru a se încadra în termenul bătut în cuie de ministru APIA a avut program normal cu publicul tot weekendul, inclusiv sâmbătă și duminică și la agențiile din Bistrița-Năsăud. Directorul adjunct de la Apia Bistrița-Năsăud Florin Căprariu a declarat duminică pentru Bistrita Express că potrivit estimărilor sale nu vor rămâne mai mult de 300 de fermieri din Bistrița-Năsăud fără subvenții: ””Suntem deja la 97 % pe număr de fermieri și 96 % pe suprafața pentru care se luau subvenții anul trecut estimari. E situația de sâmbătă când depuseseră cerere 30774 de fermieri din 31882 câti sunt în evidențe. Sperietura că nu mai prind termenul a fost bună, pentru că majoritatea au cuplat” mai spune directorul adjunct.
Potrivit statisticilor de sâmbătă 1045 de fermieri din Bistrița-Năsăud nu aveau depusă cererea pentru subvenție, însă potrivit calculelor sunt șanse ca numărul să fie semnificativ redus: ” într-o zi normală am avut 700 chiar 800 de cereri depuse zilnic. Nu cred că vor fi mai mulți de 300 care să nu apuce să depună din diverse motive. Și numărul acesta e relativ pentru că e posibil ca unii să fi comasat suprafețele, sau să le predea gospodăriile copiilor. Împortantă e suprafața pentru care se depun cererile” a mai spusFlorin Căpraru.