Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Ghișeele de la Finanțe au fost închise astăzi pentru o oră în semn de protest față de legea salarizării unice

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bistrițenii care au avut astăzi nevoie de serviciile Administrației Finanțelor Publice au găsit dimineață  ghișeele închise între orele 10, 15 – 11,15. Pe ușa închisă de la intrarea în clădire un afiș indica faptul că este vorba de un protest spontan. Motivul nemulțumirii îl constituie proiectul legii salarizării, aflat în dezbatere legislativă la Senat și care le-ar afecta sporurile salariale celor din Direcțiile de Administrație Publică. Funcționarii se consideră discriminați față de colegii lor din ANAF, dar și din Miisterul Finanțelor singurii cărora le-ar crește salariile potrivit noului proiect chiar și cu 40% .

Pe noi ne nemulţumeşte nu cât iau ceilalţi, nemulţumirea noastră este grila de salarizare pe care Ministerul Muncii a făcut-o, respectiv cei aparatul central din Ministerul de Finanţe şi de la ANAF au cu 40% mai mult decât cei care colectează. Nu este normal aşa ceva. De aici se adună, de la ghișee de la „Declaraţii”, de la Control, de la „Executare”, iar Ministerul are rol de sinteză, de centralizat date. Ori, nu e normal ca un director de regională să aibă mai puţin decât un consilier din ANAF , spune Costel Aron, liderul Sindicatului Finanţe SEDLEX Bistriţa-Năsăud. El mai spune că potrivit calculelor în 2020 funcționarii din Administrații Fiscale vor ajunge -dacă proiectul legii salarizării va fi votat în această formă- cu o salarizare foarte mică: ” coeficientul va fi de 1,96 raportat la salariul minim, în condițiile unor coeficiente care pot merge între 1 și 10. E foarte puțin. Am încercat să-i atragem atenția ministrului, am fost sindicatele inclusiv joi la ministru dar nu ne-a primit decât un secretar de stat. Când ne-am întâlnit cu ministrul, anterior ne-a spus că nu știe grila de salarizare. Cum să nu știe un ministru care face bugetul național ? ” mai spune liderul de sindicat de la Bistrița. Deocamdată Costel Aron nu știe dacă protestele vor continua și în zilele următoare: ” Știu că i-au chemat pe colegii mei din București la negocieri. Vom vedea ce va urma”.

Grevele de protest au izbucnit astăzi la Administrațiile Financiare din întreaga țară dar și în vămi, protestele angrenând în jur de 20000 de funcționari, după cum anunță un comunicat de presă al Federației Naționale al Sindicatelor din Finanțe. Durata grevei a oscilat de la o agenție județeană la alta.

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu