Judecătorii au aprobat numai în Bistrița-Năsăud timp de 5 ani 1220 de mandate de interceptare a telefoanelor. Un avocat, profesor de drept penal la Facultatea de Drept din Cluj a obținut de la majoritatea instanțelor din țară numărul mandatelor de interceptare solicitate de procurori și a celor acceptate de judecători. Concluzia demersului făcut de avocatul Radu Chiriță (foto) este copleșitoare: 102 de mii de mandate acceptate de judecători în perioada 2005-2010, cu o rată de aprobare a solicitărilor procurorilor depășind 99%. În condițiile în care media telefoanelor ascultate pentru un mandat ar fi, potrivit calculelor făcute de profesorul Chiriță în jur de 3, atunci ar putea fi vorba de mai bine de 300 000 de români interceptați în acest interval. Asta ar însemna că numărul bistrițenilor ascultați în cei 5 ani pentru care s-au obținut date ar depăși 3600.
Rata de 100% de aprobare a mandatelor la Judecătoria Beclean
Potrivit informațiilor publicate de profesorul Chiriță pe blogul său http://raduchirita.ro/ judecătorii din Bistrița-Năsăud au aprobat cam 99% din cererile procurorilor , adică 1220 de mandate de ascultare cu totul, dacă însumăm răspunsurile primite de la Tribunalul Bistrița-Năsăud, respectiv Judecătoriile Bistrița, Năsăud și Beclean. Judecătorii din Beclean sunt singurii care au acceptat integral cererile procurorilor. Acolo din 72 de mandate de ascultare cerute de procurori la instanțele Judecătoriei Beclean( foto) în intervalul 2005-2010 au primit undă verde toate. (la Judecătoria Bistrița sunt 444 din 446, la Năsăud 128 din 129, iar la Tribunalul BN au fost 576 aprobate din 583 solicitate de procurori).
Este o situație pe care profesorul clujean de drept penal a mai constatat-o la încă 60 de instanță din toată țara și pe care o califică drept ” șocantă”. Campioni absoluți e Curtea de Apel Galați, unde ” numărul de cereri este enorm: din 3000 de cereri ale procurorilor 3000 au fost aprobate de judecători” scrie profesorul de drept penal într-un text intitulat ” De ce ai bunicuțo urechile atât de mari?”. Profesorul mai spune că CEDO, chemat să se pronunțe asupra mandatelor de interceptare acceptate de judecători în Republica Moldova, unde media e de 97 % și nu 99% cum e în România a stabilit că a eșuat sistemul de protecție a vieții private: ”Curtea a constatat că sistemul de protecţie a dreptului la viaţă privată şi la inviolabilitatea corespondenţei a eşuat, în ciuda unor prevederi legale care la prima vedere par să fie suficiente. În fapt, instanţa europeană a constatat că judecătorii interni au admis aproape automat orice solicitare a parchetelor, ceea ce indică, în realitate, lipsa oricărei garanţii contra arbitrariului.
Profesorului de drept i se pare enorm de mare și numărul cererilor de interceptare făcute de procurori: ”Pe mine m-a şocat şi numărul fantastic de mare de cereri care se adresează Judecătoriilor. Ţinând cont de competenţa acestor instanţe, mă tot întreb pentru ce Dzeu de fapte s-o cerut interceptarea de 2200 de ori la Judecătoria Constanţa sau de 1500 ori la Judecătoria Ploieşti. Dă-o, frate, dracu’ dacă cerem şi primim interceptări pentru furt sau înşelăciune…” mai scrie avocatul Radu Chiriță pe blogul său.
Sursă foto: www.clujjust.ro