Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Laurențiu Ciocăzanu: ”Bătălia între taberele Bușoi-Orban a luat-o razna pe alocuri. Se poartă loviturile sub centură”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Jurnalistul Laurențiu Ciocazanu face o analiză a bătăliei pentru conducerea Partidului Național Liberal, care mai are exact o lună să-și consume muniția. Într-o postare pe pagina sa de socializare jurnalistul vorbește despre război în toată regula cu lovituri sub centură între cele două tabere: ”E război pe viață și pe moarte în PNL. O bătălie între taberele Bușoi-Orban, care a luat-o razna pe alocuri. Se poartă loviturile sub centură. Auzi relatări despre acțiuni marca PSD, trădări, blocarea oamenilor la vot care vin de la sute de kilometri să-și susțină favoriții, confiscarea unor grupuri închise de facebook, înființarea altora noi etc.. Nimic nu poate fi mai rușinos pentru un partid cu tradiția PNL. Mesajul e de ”luptă pentru ciolan”, nu de competiție onestă în numele unor valori”.

Jurnalistul explică și care ar fi, în opinia sa cauzele războiului fără menajamente din principalul partid de opoziție și de ce combatanții sunt pregătiți mereu să-și înfigă un cuțit în spate , mai degrabă decât să caute o soluția constructivă :  ”De ce se întâmplă asta? Simplu: fuziunea PNL-PDL nu a funcționat, partidul se comportă în continuare ca ”Doi în Unu”, nu ca un grup unit care și-a vindecat rănile trecutului. Cu alte cuvinte, pare mai mult o adunătură artificială de interese decât o fuziune în adevăratul sens al cuvântului. Că e așa o arată și absurdul meciurilor interne, în special pe axa Italia-Spania. Cunosc oameni din ambele grupări. Ok și unii, și alții. Însă devin alți oameni atunci când în joc apare întrebarea ”Cine-i șeful?. Fiecare are dreptatea sau nedreptatea lui. Ba crede că ”e lucrat”, ba că ”are spate” la centru. Că adversarul ”e omul PSD” sau că e ”băsist”. Vor găsi mereu motive să înfigă cuțitul în spatele celuilalt, ”să-l facă”, nicidecum să dea la pace, să aleagă soluția mai bună, să construiască. Boală românească veche. Una care s-ar putea să îngroape definitiv partidul. În mod normal, la astfel de măcel intern și după dezastrul de la alegerile trecute, nu mai ai de ce să votezi PNL. Sigur că nu ai alternativă puternică, dar poate un USR, vreun alt partid tânăr merită mai multă atenție dacă nu se schimbă ceva la vârful liberalilor.”.

”Bușoi înseamnă moartea PNL, Orban – șansa lui. Poate ultima”

Cât despre viitorul Partidului Național Liberal în situația în care câștigă una sau alta dintre tabere, Laurențiu Ciocăzanu e tranșant: ”Nu-l văd pe Cristian Bușoi în stare să resusciteze imaginea PNL. Pur și simplu, nu are față de lider, nu transmite încredere, are imagine de combinagiu politic, nu trezește emoție.
În schimb, Ludovic Orban emite mai multă forță. Nu e geniul partidului, dar nici cea mai proastă variantă. A stat mereu alături de PNL, nu și-a schimbat locul și nevestele precum Tăriceanu, a fost intransigent cu ideea USL, nu ca Antonescu, a avut mereu un discurs de dreapta, pro-acțiune, nu populism socialist, n-a urlat anti-DNA când a fost acuzat, a renunțat decent la candidatura anti-Firea, a mers pe mâna justiției și, la final, a câștigat.A stat în permanență în umbra altora care n-aveau nimic în plus, și-a asumat spășit umilințele înfrângerilor pentru șefia partidului în fața lui alde Tăriceanu și Antonescu, a rămas loial, nu și-a pus poalele-n cap și nici n-a trădat barca șubredă ce tocmai intrase la apă.

Sigur, ca om din afară, nu am pretenția să le știu pe toate. Spun doar ce văd cu ochii unuia care urmărește de ani buni acest partid și politica românească după decembrie 89. Am respect față de toți cei implicați azi în războiul Bușoi-Orban. Le înțeleg fricile, obsesiile, dorințele. Sunt omenești, într-o lume fără busolă. ..Dar tocmai de aceea le spun prietenește opinia mea tranșantă: Bușoi înseamnă moartea PNL, Orban – șansa lui. Poate ultima.” este predicția lui Laurențiu Ciocăzanu făcută la finalul postării de pe pagina sa de socializare.

Alegerile pentru conducerea PNL sunt programate în 17 iunie. În competiție s-au înscris până acum fostul deputat și ministru  Ludovic Orban, europarlamentarul Cristian Bușoi și omul de afaceri Viorel Cataramă.

Share.

About Author

Lasă un comentariu