Crescătorii de oi vor primi ajutoare de stat pentru lâna vândută. E vorba de 1 leu pentru kilogramul de lână comercializată, bani care practic dublează suma pe care oierii o primesc de la unitățile de procesare. Ajutorul de minimis a fost aprobat miercuri, 17 mai în ședința de Guvern și urmează să fie aplicat abia din 2018 după ce va primi alocare bugetară. Suma necesară nu depășeste însă 8-9 milioane de euro, nefiind vorba de un efort bugetar foarte mare.
Ajutorul de minimis a fost instituit la insistențele ministrului Petru Daea care vorbește de câteva luni despre nevoia unei subvenții pentru lână, un produs pe care foarte mulți oieri au ajuns să-l arunce în lipsa desfacerii.
Oierii recunosc că ajutorul pentru lână e mic, însă spun că tot e mai bine decât nimic. Președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine din România Ioan Câmpean spune că 20 de ani nimeni din Guvern nu a găsit vreo soluție pentru lână, care aproape a încetat să mai fie materie primă și că e un pas înainte acest ajutor: ” Înainte de 89 cu lâna de la 300 de oi îți cumpărai o Dacie, acum eu am 2200 de oi și cu banii pe care i-am primit n-am reușit să plătesc tunsul oilor. Am obținut 8 tone de lână, am primit 1 leu de la cei care mi-au cumpărat-o, deci 8000 de lei în total. Pe mine m-a costat 9000 de lei tunsul plus mâncarea oamenilor. Aici s-a ajuns.” spune Câmpean. În condițiile în care primesc 1 leu într-o situație fericită, pentru că uneori pe kilogramul de lână se obțin și mai puțin, leul în plus de la buget mai compensează pierderile, spune șeful oierilor: ” Vindem la bișnițari, care o duc la Sibiu și de acolo se trimite în Turcia. Centrele de colectare sunt mult prea puține în țară. ”
Ioan Câmpean a avut și o întâlnire cu ministrul Agriculturii Petru Daea, care le-a prezentat celor din asociațiile crescătorilor un producător care utilizează lâna ca materie primă pentru izolații: ” ne-a demonstrat că se poate, că mai există utilitate pentru lână. Pentru că altfel fabricile de textile au renunțat demult la lână ca materie primă” explică președintele Asociației Oierilor.