Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Oierii vor primi ajutoare de minimis pentru lâna vândută. ”Nu e mult, însă măcar se gândește cineva la problemă după 20 de ani! ”spun oierii bistrițeni

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Crescătorii de oi vor primi ajutoare de stat pentru lâna vândută. E vorba de 1 leu pentru kilogramul de lână comercializată, bani care practic dublează suma pe care oierii o primesc de la unitățile de procesare. Ajutorul de minimis a fost aprobat miercuri, 17 mai în ședința de Guvern și urmează să fie aplicat abia din 2018 după ce va primi alocare bugetară.  Suma necesară nu depășeste însă 8-9 milioane de euro, nefiind vorba de un efort bugetar foarte mare.

Ajutorul de minimis a fost instituit la insistențele ministrului Petru Daea care vorbește de câteva luni despre nevoia unei subvenții pentru lână, un produs pe care foarte mulți oieri au ajuns să-l arunce în lipsa desfacerii.

Oierii recunosc că ajutorul pentru lână e mic, însă spun că tot e mai bine decât nimic. Președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine din România Ioan Câmpean spune că 20 de ani nimeni din Guvern nu a găsit vreo soluție pentru lână, care aproape a încetat să mai fie materie primă și că e un pas înainte acest ajutor: ” Înainte de 89 cu lâna de la 300 de oi îți cumpărai o Dacie, acum eu am 2200 de oi și cu banii pe care i-am primit n-am reușit să plătesc tunsul oilor. Am obținut 8 tone de lână, am primit 1 leu de la cei care mi-au cumpărat-o, deci 8000 de lei în total. Pe mine m-a costat 9000 de lei tunsul plus mâncarea oamenilor. Aici s-a ajuns.” spune Câmpean. În condițiile în care primesc 1 leu într-o situație fericită, pentru că uneori pe kilogramul de lână se obțin și mai puțin, leul în plus de la buget mai compensează pierderile, spune șeful oierilor: ” Vindem la bișnițari, care o duc la Sibiu și de acolo se trimite în Turcia. Centrele de colectare sunt mult prea puține în țară. ”

Ioan Câmpean a avut și o întâlnire cu ministrul Agriculturii Petru Daea, care le-a prezentat celor din asociațiile crescătorilor un producător care utilizează lâna ca materie primă pentru izolații: ” ne-a demonstrat că se poate, că mai există utilitate pentru lână. Pentru că altfel fabricile de textile au renunțat demult la lână ca materie primă” explică președintele Asociației Oierilor.

Share.

About Author

Lasă un comentariu