Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

ORAȘUL INTELIGENT: clujenii vor decide împărțirea unei părți din bugetul orașului grație unor aplicații pentru telefon

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Modul de cheltuire a unei părți din bugetul Clujului va putea fi decis de locuitorii orașului. Anunțul primarului Emil Boc făcut recent pe pagină sa de socializare despre introducerea așa numitului buget participativ prin intermediul tehnologiei moderne, nu este o premieră pentru capitala IT a României. Locuitorii din Mănăștur au experimentat bugetul participativ în perioada 2014-2015, atunci când au decis că este prioritară modernizarea Cinematografului Dacia din cartier. De data aceasta însă vor fi folosite nu dezbateri publice, așa cum s-a întâmplat în cartierul Mănăștur, ci aplicații inteligente pentru telefoane mobile și alte terminale prin care clujenii se vor putea înscrie pentru a putea propune proiecte sau pentru a evalua proiectele trimise.

Locuitorii pot să-și facă lobby pentru propriile proiecte

Clujenii pot propune proiecte în ceea ce privește modernizarea spațiilor verzi, a locurilor de joacă pentru copii, a străzilor, aleile și trotuarelor, dar și a clădirilor publice precum modernizarea școlilor. Bugetul acordat proiectelor cetățenilor va fi undeva între 1 milion şi 4 milioane de euro, a explicat Emil Boc , primarul Clujului pe pagina sa de socializare, iar valoarea unitară trebuie să se încadreze între  50.000 și 80.000 de euro. Clujenii care fac propuneri de proiecte pot să-și facă  o campanie, iar primele 5 proiecte vor fi supuse unui al doilea vot pentru evaluare finală. Primăria Cluj-Napoca va verifica legalitatea și viabilitatea proiectelor, după care vor fi supuse votului, pe domenii, fiecare dintre acestea.

Municipalitatea clujeană derulează și alte aplicații caracteristice unui oraș inteligent: eliberarea documentelor de urbanism în format electronic,  aplicaţii pentru parcări, dar și aplicaţii pentru sesizările cetăţenilor.

Ce este bugetul participativ și cine îl aplică?

Ideea bugetării participative, care înseamnă că orașele le permit cetățenilor să decidă ce se va întâmpla cu o parte din bugetul colectat din taxele și impozitele lor,  s-a aplicat prima dată în New York prin 2011 în 4 districte din oraș. În acest tip de stabilire a bugetului locuitorii  sunt implicați pe tot parcursul procesului, ei stabilesc prioritățile, ei propun proiecte și apoi selectează prin vot, urmând ca autoritatea publică angajată într-un astfel de proces să implementeze proiectele preferate de cetățeni, exact așa cum ar fi făcut dacă decizia era luată de către instituție.

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu