Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

UPDATE:Legea care obligă marketurile să doneze alimentele în prag de expirare intră duminică în vigoare. Normele de aplicare nu sunt încă adoptate

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Legea împotriva risipei alimentare adoptată în toamna anului trecut întră în vigoare duminică, 22 mai, dar autoritățile nu sunt pregătite să o aplice. Deși Guvernul a avut la dispoziție 6 luni după promulgarea legii 217/2016 pentru a adopta normele metodologice care să clarifice modul de aplicare, există deocamdată doar un proiect de norme publicat pe site-ul MADR, aflat încă în dezbatere publică. Dacă va fi adoptat de Guvern vor trebui înființate câteva structuri printre care Registrul Electronic al Alimentelor Expirate, o platformă pe care să fie publicată și actualizată lista alimentelor, dar și o așa numită Unitate de Coordonare a Alimentelor Donate, unde comercianții sunt obligați să transmită informațiile privind alimentele disponibile și care va funcționa ca o bursă a alimentelor aproape de expirare.

Magazinele alimentare -mari și mici vizate de noua lege

Potrivit prevederilor noii legi comercianţii din sectorul agroalimentar, fie că sunt supermarket-uri , fie magazine mai mici vor trebui să scoată la vânzare alimentele aflate aproape de expirarea datei-limită de consum la un preţ redus, pentru a fi sporite şansele ca produsele să fie cumpărate de consumatori. Cele care nu se vând nici așa și sunt la câteva zile de data valabilitate (e vorba de 2 zile pentru produsele lactate, carne sau fructe , cu condiția ca termenul în care să mai poată fi consumate să poată fi de minim 20 de zile) vor trebui  donate unor asociaţii şi fundaţii care se înregistrează special la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară. Normele metodologice aflate în proiect precizează însă că stocurile produselor trebuie anunțate însă la această Unitatea de Coordonare a Alimentelor Donate.

Legea nr. 217/2016 stabilește amenzi importante pentru comercianții care vor alege să arunce produsele alimentare în detrimentul donării lor. Astfel, amenda pentru firmele mari poate ajunge chiar la 10.000 de lei.

Vezi aici cum arată legea: http://www.dreptonline.ro/legislatie/legea_217_2016_diminuarea_risipei_alimentare.php si ce schimbă fundamental proiectul normelor metodologice a legii aflat încă în consultare publică pe site-ul MADR: http://madr.ro/transparenta-decizionala/proiecte-de-acte-normative.html

UPDATE: Ministrul Agriculturii Petru Daea a declarat duminică, 22 mai că ia în calcul prorogarea termenului de intrare în vigoare a legii risipei alimentare printr-o ordonanță de urgență în condițiile în care a primit nenumărate obiecții și că acesta ar fi și motivul pentru care MADR nu a pus normele metodologice în dezbatere mai repede.

Share.

About Author

Lasă un comentariu