Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Greva din Leoni s-a lăsat cu demisii. Lideri ai protestatarilor susțin că au fost obligați să demisioneze

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mai mulți angajați de la Leoni Bistrița susțin că au fost obligați să-și dea demisiile în urma protestelor din companie din 11 și 12 mai anul acesta. Oamenii se plâng că au fost în primele rânduri la proteste și că ar fi participat la negocierile cu conducerea care încerca să aplaneze conflictul spontan de muncă, motiv pentru care au fost vizați de reptresalii. Dobrin Moldovan din Beclean spune că a lucrat în Leoni 12 ani, dar legătura cu compania s-a întrerupt brusc vinerea trecută, în 17 mai, când a fost chemat din timpul serviciului în biroul unuia dintre directori. Moldovan, care și-a postat experiența pe rețeaua de socializare s-a plâns reporterului Bistrița Express că a fost forțat să-și dea demisia: ” Din moment ce ti se spune clar de seful dumitale, după ce ai fost escortat de gardieni: semnezi demisia asta și pleci din Leoni, ce mai poți face? Eu eram programat să mă duc acasă vineri la 15,30 din Leoni cu autobuzul ca toată lumea prezentă la muncă În loc de asta m-am dus cu gardienii însoțit până la poarta fabricii la ora 13,00 , tratat ca un infractor. După 12 ani de lucru acolo.” Fostul angajat susține că nu i s-a dat nicio alternativă și ar fi acceptat să semneze demisia pentru că s-ar fi simțit intimidat. Dobrin Moldovan spune că de același tratament ar fi avut parte și alți colegi din Leoni.

Adina A. a rămas fără slujba din Leoni pe același tipar. De vineri nu mai este angajata Leoni și crede că prezența în primele rânduri la greva spontană a fost motivul : ” mi s-a spus că dacă nu pleci acuma când spunem noi, o să pleci oricum, dar cu tinichele. Și am semnat demisia. ..Mulți au filmat atunci, dar ne-am asumat fiecare participarea la protest. Nu știu câți sunt în situația mea, pentru că ne-au chemat individual. Dar protestul a fost o chestie spontana sută la sută pentru că nu se mai dădeau bani ca pe vremuri, și buzunarul se tot subția. Pe noul contract de muncă ni s-a luat toată vechimea, au fost dezavantajate clar persoanele în vârstă.” a declarat aceasta pentru Bistrița Express. Fosta angajată de la departamentul de Calitate a realizat după ce a ajuns la AJOFM că nu va beneficia de vreun ajutor de la stat după ce a rămas fără slujbă: ” pentru că am semnat demisia nu voi lua șomaj” pune aceasta.

Ana Maria M., care a participat și ea în primele rânduri la protest a scăpat de valul de demisii, dar spune că știe că e vorba de câțiva zeci de oameni care ar fi  fost îndepărtați după greva spontană: ” oamenii povestesc că cei vizați au fost obligați să-și dea demisiile și să plece”.

Liderul de sindicat de la Leoni, Marinel Strugari, președinte și la Cartel Alfa spune că nu are date clare despre câte persoane este vorba, însă știe că celor considerați responsabili pentru grevă compania le-ar fi dat două posibilități: fie demisia, fie supunerea cazului unei anchete disciplinare, urmată probabil de desfacerea contractului de muncă.  ”Cei care s-au simțit vinovați probabil că și-au dat demisia. Cei care știu că nu au făcut cu nimic în pus față de majoritatea salariaților, sfatul meu a fost să nu-și dea demisia. În condițiile  astea ei urmează să treacă printr-o cercetare disciplinară și în urma acestei ședințe disciplinare, compania va lua o măsură care ulterior va putea fi atacată în instanță.  În momentul în care au semnat o demisie nu mai ai ce ataca în instanță pentru că demisia este un act unilateral ” a precizat liderul sindical de la Leoni pentru Bistrița Express.

Liderul sindical susține că angajații din Leoni, în special cei cu vechime au fost nemulțumiți imediat după ce majorarea salariului minim din februarie a ajuns să se egalizeze salariile cu cele ale debutanților și că  a transmis companiei nemulțumirile oamenilor, ba chiar ar fi cerut trei trepte de salarizare, însă fără succes. Strugari crede că oamenii ar fi trebuit să mai aștepte și dacă rezultatul negocierilor finalizate înaintea grevei i-a nemulțumit, să aibă răbdare ca protestul lor să fie unul legal, cu șanse de câștig: ”în urma unei greve ilegale un angajator, mai ales o companie multinațională n-o să dea câștig de cauză niciodată. Din păcate oamenii erau surescitați ”. Liderul sindical spune că sindicatul îi va susține pe membrii săi care au intrat în vizorul companiei, dacă aceștia solicită ”Cei care sunt membri de sindicat vor fi reprezentați inclusiv în ședința de cercetare disciplinară și dacă se decid să meargă mai departe Cartel Alfa le poate da un jurist care să-i reprezinte în instanță”.

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu