Agricultorii care au făcut parte din eșantionul de control al APIA de anul trecut și au trecut cu bine de control nu vor fi verificați și anul acesta. Cel puțin asta a promis Ministrul Agriculturii Petru Daea.
„APIA Centrală si locală lucrează la eșantionare pe un principiu foarte clar: nu o să fie niciun fermier, dar nici unul, care a fost în control în anii precedenti, și a fost corect, nu mai au ce căuta în control în anul 2017 pentru a se verifica culturile respective. Așa stând lucrurile putem ca de la 1 iulie până la 1 octombrie să verificam în teren si să incheiem rapoartele de control pentru și cei care sunt în control să poate să ia la timp subvențiile. Ai obligația sa ii verifici, ai dreptul sa o faci, fermierul are obligatia să se supuna la regula respectivă dar nu ai niciun drept să îi răpești posibilitatea de a ajunge egal in fata naturii cand trebuie să lucrezi la timp culturile. Toți trebuie să aibă în aceeasi perioada dacă s-ar putea date subvențiile si o putem face pentru că este un obiectiv de guvernare care va fi respectat”, a declarat ministrul Agriculturii.
3000 de fermieri bistrițeni verificați în campania trecută
În campania pentru subvențiile pe 2016 au fost verificați în jur de 3000 de fermieri din Bistrița-Năsăud, însă și așa nu toți vor scăpa de intrarea în eșantionul de control. Cei care au fost găsiți în neregulă pot intra în eșantion și în 2017. ”E destul de simplu, pentru restul, pentru cei care au trecut cu bine de verificări se pune un filtru în aplicație și vor exceptați” explică surse din APIA Bistrița-Năsăud. Însă nu e atât de simplu să scapi cu bine de verificări. Pentru cei care trebuie să treacă de eco-conditionalitate sau pentru cei care sunt obligați să aibă platforme de gunoi, lucrurile nu sunt simple deloc. ” Abia dacă 1-2 % au platforme în regulă, pentru că trebuie să fie betonată 5 % , cu o anumită înclinație, cu bazin, capacitatea depinde de animele. Aici cu siguranță sunt foarte multi. sancționați”explică sursele citate.
Sursa Foto: Rasunetul