Zeci de copii de la Școala Generală din Parva, Nepos, dar și din Năsăud îndrumați de preoți, organizații nonguvernamentale și comisarii Gărzii de Mediu au ecologizat în weekend o porțiune din râul Rebra, apoi au împărțit din casă în casă saci și mănuși pentru a-și conștientiza părinții că trebuie să țină râul și natura curate, dar au confecționat și mesaje pro-mediu pe pancarte așezate lângă porțile Mănăstirii din Rebra-Parva.
Ineditul campaniei derulate sub umbrela ” Kilometrului Albastru” este implicarea activă a unor fețe bisericești, care au fost prezente pe tot parcursul zilei alături de micii ecologiști , dar și de activiștii de mediu. Pe lângă preotul Vasile Rus din Nepos, un apărător al mediului care a organizat până acum zeci de acțiuni de ecologizare și de conștientizare, inclusiv din anvon, campania inițiată acum de Grup Ruralis a fost girată și de starețul Mănăstirii Parva-Rebra, părintele Chiril. Copiii și profesorii lor nu s-au apucat de lucru până n-au participat la slujba ținută în incinta mănăstirii și n-au audiat o prelegere ținută de preotul Rus despre importanța comuniunii dintre Dumnezeu, om și natură și de ce această temă a unui mediu curat este atât de importantă pentru Biserica Ortodoxă.
Mesaje pentru adulți de la copii
Copiii prezenți la inedita acțiune au ecologizat râul pe o porțiune pe care practic au și adoptat-o simbolic, dar nu s-au limitat la atât. Au creat mesaje jucăușe despre protecția mediului pe pietre de rău dar și pe pancarte care rămân să le reamintească celor care trec prin zonă cât de importantă e grija față de natură:” Scopul acestei acțiuni nu a fost neapărat o ecologizare, chiar dacă au și igienizat gunoaiele de pe malul apei, scopul a fost mai degrabă o transmiterea a mesajelor de mediu în zona respectivă. practic pe câțiva km copii au dat oamenilor de la case saci și mănuși cu mesaje: să nu mai polueze, să nu arunce gunoaiele, să colecteze selectiv. Practic copiii le-au transmis adulților și părinților cum trebuie protejat mediul. acest gen de mesaje transmise de copiii prind mai bine decât orice campanie” a explicat Cristian Țetcu, președintele Gal Ruralis.
Inedită a fost și prezența mai multor comisari de la Garda de Mediu (foto), printre care comisarul șef Gabriel Petraș, care le-au ținut copiilor lecții de biologie în natură prin analiza la microscop a apei pentru a detecta gradul de poluare, dar și a insectelor de pe malul râului. Aplicațiile gratuite de gestionare a deșeurilor descărcate pe telefoanele copiilor cu ajutorul celor de la Ruralis au fost de mare impact, copiii fiind învățați decei de la Ruralis cum să semnaleze către ONG-urile de mediu și autorități prezența mormanelor de deșeuri pe lângă râuri și a gropilor ilegale”.