Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Dumitra este comuna cu cei mai mulți copii din județ, raportat la numărul populației. La polul opus e Ciceu-Giurgeștiul

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Comuna de la jumătatea drumului dintre Bistrița și Năsăud se poate lăuda cu cei mai mulți copii din județ.

Dumitra are aproape un sfert dintre locuitorii săi, adică 23,3 %, copii între  zero și 14 ani.  Institutul  Regional de Statistică a dat publicității un top al celor mai tinere unități administrativ teritoriale din județul Bistrița-Năsăud. Cei mai mulți copii sunt în Dumitra, 1278,  însă numai raportat la numărul total al populației.  Altfel cei mai mulți copii dintr-o comună se găsesc în Feldru, 1430, urmat de Tiha Bârgăului, unde trăiesc 1300 de copii sub 14 ani.

Dumitra este urmată în acest clasament al tinereții de orașul Sângeorz Băi cu 22,4% populație foarte tânără, adică până la 14 ani. Pe locul al treilea Rebra, cu 21,4% , urmează Parva și Cetate, comune care au peste 20% dintre copii până la 14 ani. În Bistrița sunt 14012 copiii  sub 14 ani, ceea ce reprezintă 15 % din ponderea populației municipiului.

La polul opus al unităților administrative îmbătrânite se plasează Ciceu Giurgeștiul, unde abia 11,5 % sunt copii, iar în cifre brute cei mai puțini sunt în Ciceu Mihăiești, unde trăiesc 160 de copii.

Avantajul Dumitrei-vecinătatea cu Bistrița

Primarul din Dumitra, Gheorghe Bălăjan are mai multe explicații pentru prezența pe podiumul neoficial al comunelor cu populație predominant tânără: el spune că pe de o parte oamenii au facilități: grădinițe și creșe moderne, iar apropierea de Bistrița, statutul de comună periurbană este un avantaj: ” se poate face naveta ușor la muncă în municipiu, așa că multe familii tinere, cu copii și-au ridicat case la noi în comună. Și nu e vorba doar de bistrițeni, ci și de locuitori din alte zone cum este Parva sau Rebra.” este explicația primarului Bălăjan.

Numărul de copii este însă în continuă scădere în ultimii ani. Un raport prezentat în ședința de Colegiu Prefectural de șeful inspectoratului școlar Județean, Camelia Tabără indică o scădere în ultimii ani cu 5,3 % a populației școlare, la nivelul grădinței procentul  scăderii este semnificativ și indică cu 8,8 %mai puțini copii decât acum trei ani.

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu