Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

IOAN PETELEU: ”Uitarea și nepăsarea lor omoară oameni”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Consilierul municipal Ioan Peteleu susține că drama accidentului de la Viișoara, în care au pierit cinci tineri seamănă cu cazul Colectiv, mai ales în ceea ce privește responsabilitatea autorităților, care nu și-au făcut treaba. ”Din punctul meu de vedere acest nefericit eveniment nu este cu nimic mai diferit decât cazul Colectiv. Și aici și acolo au murit mulți oameni. Și aici și acolo a fost un accident. Dar, și aici și acolo, autoritățile nu și-au făcut treaba chiar dacă au fost sesizate. Una este să se întâmple un accident atunci când au fost luate toate măsurile de prevenire ale acestuia și alta este să se întâmple atunci când cei care trebuie să ia acele măsuri de prevenire, fac ureche șută.” spune consilierul liberal într-o scrisoare deschisă transmisă presei.

Peteleu, cel care l-a interpelat pe primarul Bistriței Ovidiu Crețu,  după ce în zona aceleiași treceri de cale ferată care duce către blocurile sociale au mai pierit patru tineri în decembrie 2015, spune că n-a dorit să reacționeze public mai repede în acest caz, din respect pentru familiile afectate:

”Este greu de imaginat cât de mare poate fi durerea acelor părinți care și-au pierdut copiii în tragicul accident de săptămâna trecută de la Viișoara. Din respect pentru familiile îndoliate cărora le transmit sincere condoleanțe, nu am dorit să comentez acest eveniment în tristele zile care au trecut. O fac acum însă, pentru că situația nu este singulară iar incompetența crasă a primarului Crețu și dezinteresul total al administrației pe care o conduce pentru problemele reale ale orașului îmi stârnesc, pe zi ce trece, un profund sentiment de repulsie.

De ce un asemenea sentiment? Pentru că văd cum o clică de indivizi, așa zisa majoritate, care s-a cocoțat pe bugetul orașului, folosindu-l în mod discreționar, are cu totul alte priorități decât satisfacerea nevoilor reale ale cetățenilor care i-au ales și care contribuie la acel buget. Acești indivizi îmbuibați și îmbătați de putere, uită de jurămintele pe care le-au făcut cu mâna pe Biblie, atunci când au fost investiți. Iar uitarea și nepăsarea lor omoară oameni.

Din punctul meu de vedere acest nefericit eveniment nu este cu nimic mai diferit decât cazul Colectiv. Și aici și acolo au murit mulți oameni. Și aici și acolo a fost un accident. Dar, și aici și acolo, autoritățile nu și-au făcut treaba chiar dacă au fost sesizate. Una este să se întâmple un accident atunci când au fost luate toate măsurile de prevenire ale acestuia și alta este să se întâmple atunci când cei care trebuie să ia acele măsuri de prevenire, fac ureche șută.” scrie Peteleu în debutul scrisorii. Despre interpelarea din 31 decembrie 2015 din ședința Consiliului Local șirăspunsul primit Peteleu scrie:

”În decembrie 2015, după un alt accident tragic petrecut în același loc, l-am interpelat pe primarul Crețu în ședința Consiliului Local, pe această temă. Iată întrebarea mea: „Domnule primar, nu de mult la trecerea de nivel cu calea ferată de la Viișoara a avut loc un tragic accident. Vă întreb, în primul rând în calitate de administrator al drumului, dacă ați solicitat administratorului căii ferate să instaleze sistemele de semnalizare și presemnalizare corespunzătoare (acustice, luminoase), zona respectivă fiind în acest moment una foarte circulată? Și în al doilea rând, dacă ați solicitat să curețe de vegetație zona respectivă pe o porțiune suficient de mare ca să poată fi vizibilă apropierea trenului?”

Deși nu a fost prima mea intervenție pe această temă, răspunsul primarului a fost unul cât se poate de sec și lipsit de orice sentimente, de parcă nu ar fi murit patru oameni cu câteva zile în urmă (12 decembrie 2015). Iată răspunsul primarului: “Referitor la accidentul de la Viișoara, acuma accidentele sunt accidente, ele se întâmplă. Am trecut de nenumărate ori pe acolo, este vizibilitate dacă oprești așa cum spun semnele de circulație. Dacă nu respecți semnele de circulație atunci poate fi orice. Sigur că varianta de a instala o barieră fizică e o alta, și referitor la asta domnule consilier Peteleu, am discutat cu directorul general al SNCFR, încercăm să găsim o formulă ca să rezolvăm problema de acolo, în sensul de a introduce o barieră și apoi pe urmă vom face demersurile în scris.”

Personal, în afară de superficialitate, aroganță și dispreț, nu pot constata altceva în răspunsul de atunci al primarului. Și iată că, după încă un an și jumătate de somn liniștit în jilțul de la primărie, lucrurile stau exact la fel. Trecerea la nivel cu calea ferată de la Viișoara (și nu numai) este tot prost semnalizată, vegetația e cât casa, accidentele se produc, Crețu e tot primar iar de demersuri ce să mai vorbim?!

Din recentul comunicat al primarului, reiese că o să facă demersuri la cel mai înalt nivel însă nu spune la care. Eu cred că se referă la “cel mai înalt nivel” al incompetenței de care poate da dovadă un personaj jalnic și somnolent, fără sentimente, care conduce după ureche acest oraș. Până una alta, Bistrița rămâne pe toate planurile o eternă tragedie. Păcat” se încheie scrisoarea, un adevărat rechizitoriu la adresa administrației.

Share.

About Author

Un comentariu

  1. Balan Marius- Ecologist B-ta în

    Si nu numai atat; omoara oameni, pesti si animale. Omoara MEDIUL AMBIANT. Sa o spunem pana la capat. Este povestea trista a unei tari, condusa de TREPADUSI politici fara dragoste si educatie adevarata !

Lasă un comentariu