Deputatul USR de Bistrița-Năsăud, Cristina Iurișniți a anunțat că a votat astăzi împotriva legii salarizării unice, și spune că a făcut-o pentru că deși este o lege absolut necesară, așteptată de 20 de ani, formă în care a ieșit are mari probleme, pentru că a fost adoptată pe repede înainte, cu o grabă suspectă și în lipsa unei fundamentări serioase a impactului bugetar: ”Aș fi vrut să votăm o lege echitabilă și sustenabilă. În schimb Camera Deputaților a votat in procedură de urgență Legea salarizării unitare în forma aceasta. De ce atâta grabă? Impactul bugetar nu il cunoaște nimeni, nici măcar inițiatorii PSD! Ministerul de finanțe nu a fost invitat la dezbateri! Ca la noi la nimeni! Adoptăm o lege așteptată de 20 de ani pentru a repune într-o ordine firească categoriile socio- profesionale din sistemul public fără a ști dacă bugetul de stat va putea susține aceste majorări legitime dar în mare parte responsabile de creștere de deficit bugetar și îndatorare a statului! După ce va ieși din Parlament mai vedem daca putem susține promisiunile făcute și cu ce costuri!”.
Deputatul bistrițean care este profesoară de franceză și membră a comisiei de învățământ a Camerei Deputaților este nemulțumită și de modul în care este tratat învățământul în această lege: ”Educația este din nou la baza grilei !
USR susține majorarea salariilor din sistemul de învățământ cu 1 coeficient! Am depus amendamente de bun simt care repun statutul cadrului didactic pe locul bine meritat in raport cu celelalte familii ocupationale! Nu a fost acceptată această reașezare a piramidei valorilor in societate! Deja protestele sindicale au început!
Totuși avem și o veste bună: în sistemul universitar a fost aprobat sporul pentru eficienta academică :
Pentru personalul didactic de predare din învățământul universitar, care nu beneficiază de gradația de merit prevăzută la Alin.(1), beneficiază de spor de performanță academică acordată prin concurs. Această gradație se acordă pentru 15% din posturile didactice existente la nivelul instituției de nivel superior, și reprezintă o creștere cu 10% a salariului de bază deținut. Sporul de performanță academică se atribuie pe o perioada de un an.
Dar nu cu cei de la bază trebuia început? Pentru personalul din învățământul preuniversitar amendamentul pe care l-am depus și care prevedea salariul de merit cu o creștere de 10 % nu s-a aprobat..! În schimb a trecut fără probleme majorarea anuală a personalului clerical cu finanțare de la bugetul de stat articol pe care l-am propus pentru eliminare!!” explică parlamentarul într-o postare pe facebook.
În schimb un amendament propus de USR a reușit să treacă de plen, spune parlamentarul. Este vorba de obligativitatea afișării publice a salariilor din sistemul bugetar.
Legea salarizării unice a trecut astăzi de Camera Deputaților cu 188 de voturi pentru, 28 împotrivă și 47 de abțineri, proiectul urmând să fie transmis spre promulgare președintelui Iohannis.