Șeful Consiliului Județean Bistrița-Năsăud Radu Moldovan spune că decizia Guvernului de a majora salariilor artiștilor din instituțiile publice cu 50%, inclusiv din cele aflate în subordinea CJ, din februarie acesta, l-a determinat să-și pună semne de întrebare legate de finanțarea din bugetul județean: ”Să știti că am un foarte mare semn de întrebare. Mai ales de când onor Guvernul României a decis- sigur s-a referit în primul rând la actori, însă partea de modificare legislativă se referă la toate instituțiile de spectacole și la toți artiștii din instituțiile cu finanțare publică- creșterea considerabilă a veniturile lor cu 50%. Și costurile Consiliului Județean cu cele trei instituții de cultură depășesc 1 milion de euro. Să știți, odată puteți sta de vorbă cu domnul Țărmure să aflați cum arată discuțiile noastre la început de an, când e vorba de bugetele instituțiilor de cultură. .. E o temă de dezbatere: dacă mai finanțăm instituțiile de cultură sau nu le mai finanțăm . Dacă mai are rost să avem Ansamblu Profesionist ” Dor Românesc” sau nu . . E o temă de dezbatere., aceea dacă mai trebuie finanțată cultura și care ridică semne serioase de întrebare. E adevărat că există o parte dintre oameni care spun: pe mine mă interesează apă canal, drumuri. Așa cum există o altă parte care spune : nu există popor fără cultură și trebuie să facem cheltuielile necesare oricât ar costa asta. Eu mărturisesc că și eu am un mare semn de întrebare. Nu stiu: are rost să avem 11 secții externe ale Complexului Muzeal?…În momentul de față nu am un răspuns și nu am o decizie clară eu ca persoană. Tema cu finanțarea culturii trebuie dezbătută” a conchis Radu Moldovan într-o conferință de presă în care a apărut alături de primarul Bistriței pentru a anunța susținerea financiară comună pentru Târgul Mare al Bistriței.
Primarul Ovidiu Crețu nu-i împărtășește îngrijorarea președintelui CJ față de creșterea cheltuielilor culturale și nici nevoie unei dezbateri publice despre cât și cum ar trebui să se suporte din bugetul public acest tip de cheltuieli: ”Personal eu nu am semne de intrebare. Un popor care renunță la cultură devină populație. Si identitatea pe care o avem ca oras, ca judet, ca regiune, ca țară, se dă prin cultură. De aceea, cultura, care costă .. trebuie finanțată în continuare. Cât și sub ce formă, asta e o altă întrebare. dar sub niciun motiv n-as merge pe varianta pe care o sugerează un ziarist, să facem un concert bun odată la 10 ani”. a spus Ovidiu Crețu.
Un Ansamblu folcloric la CJ, un altul la Primărie
De altfel în plină discuție despre majorarea cu 50% a salariilor artiștilor Primăria Bistrița a anunțat la sfârșitul lunii februarie angajarea prin Centrul Municipal de Cultură a 16 dansatori, a unor soliști locali, instrumentiști, coregrafi, șef de orchestră pentru ”Cununa de pe Someș”, care s-a transformat anul acesta în ansamblu profesionist, plătit din banii municipalității. Aceasta în condițiile în care și Consiliul Județean are propriul ansamblu profesionist, ” Dor Românesc” plătit din bugetul instituției. Întrebat dacă i se pare normal ca ambele instituții într-un județ mic ca Bistrița-Năsăud să aibă câte un ansamblu folcloric profesionist, adică cu artiști angajați cu contracte de muncă și nu unul singur, președintele Radu Moldovan a dat un răspuns cu tâlc: ”dacă n-am fi parteneri cu Primăria la Marele Târg al Bistriței mi-aș permite un răspuns sincer, dar diplomatic nu mi-l permit, deși am o părere.”