Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Nudul semnat Nicolae Tonitza-piesa de rezistență a Expoziției cu vanzare de la Concentric

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Unul dintre nudurile semnate Nicolae Tonitza este cea mai valoroasă pictură aflată pe simezele galeriei private Concentric, și a putut fi admirată de publicul bistrițean pentru prima dată vineri odată cu vernisajul expoziției ”Lumea Imaginilor 33 de pași”, acolo unde lucrarea în cauză este piesă de rezistență. Este prima dată când o galerie de artă din Bistrița găzduiește o lucrare a celebrului pictor  român, potrivit criticului de artă Mircea Oliv, care i-a invitat pe bistrițeni să o vadă în cadrul expoziției cu vânzare realizată de ”Concentric” în parteneriat cu Galeria Romană din București.

”Nudul” semnat de Tonitza, considerat la ora aceasta drept unul dintre cei mai scumpi și mai bine vânduți pictori români, este evaluat de Marin Ecedi (foto), proprietarul Galeriei Concentric, undeva la 60 000 de euro. Cel mai bine vândut nud  semnat de celebrul pictor a fost  Nud în iatac,  achiziționat la o licitație din România a Casei Artmark în 2011 pentru 290.000 de euro, în timp ce ”Nud văzut din spate” a fost achiziționat pentru 110000 de euro. . În 2016 Nicolae Tonitza a fost al doilea cel mai bine vândut pictor pe piața de artă din România, după Nicolae Grigorescu,  cu 20 de tablouri vândute și un total de  311.043 de euro, dar ani la rând a condus topul vânzărilor de pictură din România. Tonitza este unul dintre puţinii pictori români ale cărui lucrări au fost expuse în mai multe ţări europene, chiar din timpul vieţii, inclusiv la prestigioasa Bienală de la Veneţia.

Expoziția cu vânzare de la Galeria Concentric , ”Lumea Imaginilor 33 de pași” are însă multe lucrări ale unor pictori cu o importantă cotă pe piața vânzărilor de artă. Pictorul contemporan Sabin Bălașa, cotat pe poziția a 7-a în topul vânzărilor de pictură de anul trecut cu un total de peste  160 000 de euro este prezent în expoziția organizată de Galeria Concentric în parteneriat cu Galeria Romană cu ” Marină” o lucrare realizată pe o pânză de mari dimensiuni cu o lățime de 116 centimetri( foto).

Foto: Emil Ene, coproprietarul Galeriei Romană lângă pictura lui Sabin Bălașa.

Expoziția are și două lucrări semnate de Alexandru Ciucurencu, un alt pictor contemporan bine cotat pe piața vânzărilor de artă, ”Peisaj” și ” Natură statică cu fructe”. În urmă cu câțiva ani media prețurilor lucrărilor semnate de Ciucurencu era în jur de 8000 de euro, iar artistul pe locul 5 în 2015 în topurile vânzărilor de artă. Horia Bernea, un alt pictor bine cotat pe piața vânzărilor de artă este prezent în expoziția de la Concentric cu pânza ” Poiana Mărului”, iar Octav Băncilă este prezent cu  ”Natură statică cu legume”.

Share.

About Author

Lasă un comentariu