Doar două județe din țară, Timișul și Ilfovul la care se adaugă Capitala ar acoperi din contribuțiile la CAS ale angajaților și angajatorilor plata pensiilor lunare, restul este alimentat de bugetul de stat.
La nivelul întregii țări 71,6 % din ce primesc pensionarii este acoperit din plățile la CAS, iar mai bine de un sfert este împrumut din bugetul național, conform statisticilor Casei de Pensii date publicității recent și comentate de Analize Economice.ro.
Județul Bistrița-Năsăud este sub media națională la capitolul deficit, cu un 64, 6 % asigurat din colectările de CAS de la angajator și angajat pentru plata pensiilor, o situație asemănătoare cu a Brașovului. Comparabil cu alte 27 de județe unde colectarea din CAS asigură sub 50% situația din județ nici nu e atât de proastă.
În multe județe puternice economic balanța e dezechilibrată
Interesant este că nici în județe cu economii puternice plata pensiilor nu este acoperită din colectările de CAS. Dacă în cazul Clujului 90 % CAS-ul colectat asigură 90% din plățile cu pensiile, în schimb în Constanța procentul e de 59% iar în Iași la fel ca și în Brașov colectarea ar asigura 64,6 % cum se întâmplă și în Bistrița-Năsăud. Cel mai mare este deficitul în Teleorman cu 26% sau Mehedinți, 27 ,1 %, potrivit datelor Casei Naționale de Pensii aferente lunii februarie. La polul opus colectările din București sunt aproape duble față de valoarea pensiilor plătite 192%, la fel ca în Ilfov (190%).
Balanța încasă
ri-plăți din sistemul asigurărilor sociale s-a dezechilibrat în urmă cu mai bine de 10 ani, iar analiștii economici trag de ani de zile semnale de alarmă că bugetul sistemul de pensii va ajunge în cele din urmă la colaps dacă nu se schimbă din temelii acest sistem.