Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Profesorul Andrei Marga confirmă proiectul înființării Universității publice ” Liviu Rebreanu” la Bistrița. Este contrariat însă de zvonurile privind oamenii care o vor conduce

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Proiectul înființării unei Universități publice în Bistrița devine certitudine, după ce profesorul Andrei Marga vorbește pe larg  într-un punct de vedere transmis astăzi presei locale despre pașii făcuți până acum de un grup de inițiativă din care fac parte profesori universitari originari din județ și autorități locale. Profesorul Marga precizează că este vorba deocamdată de un proces în evoluție și că listă celor care doresc să se implice în  proiectul Universității autohtone este deschisă: ”  În baza intenției autorităților locale din municipiul Bistrița și județul Bistrița-Năsăud, un grup de universitari și personalități ale vieții publice și culturale din țară, având origini bistrițene, a exprimat sprijinul pentru proiectul înființării Universității “Liviu Rebreanu” din Bistrița și a trecut la elaborarea lui..” precizează fostul rector al universității Babeș-Bolyai.

Profesorul Marga s-a arătat însă deranjat de vehicularea unor nume în legătură cu conducerea Universității odată cu primele informații apărute în spațiul public despre acest  proiect și a ținut să precizeze că este vorba de informații false în condițiile în care funcțiile și posturile într-o universitate publică se obțin prin concurs. : ”O universitate publică nu se organizează după mofturile unor persoane, ci într-un proces deschis, conform legislației. De aceea, în vederea elaborării proiectului s-a deschis lista celor care vor să susțină elaborarea proiectului și realizarea acestuia, iar lista este, așa cum s-a anunțat în mod repetat, continuu deschisă. Cine dorește se poate atașa Grupului de inițiativă și proiectare.

Din nefericire, în spațiul public adversarii proiectului – persoane din instituții ce se simt concurate sau pur și simplu răuvoitori – distribuie informații false despre organizarea proiectului. Trebuie precizat din capul locului, deși este fapt de înțelegere elementară, că nimeni dintre cei care s-au înscris în Grupul de inițiativă și proiectare nu capătă vreo funcție pentru aceasta și nici nu a exprimat vreo dorință. Este descalificant să se gândească doar în termeni de funcții! Ca în orice instituție publică, conform proiectului Universității “Liviu Rebreanu” din Bistrița, funcțiile și posturile se ocupă fără abatere prin concurs public și conform legislației. Nici un interesat nu este privilegiat.

Fostul ministru al Învățământului, dar și al portofoliului Externelor spune că proiectului Universității este mult prea important pentru Bistrița pentru a fi umbrit de discuții despre funcții, posturi și privilegii: ”Mai importantă decât vorbăria fără noimă despre persoane este acum recunoașterea importanței proiectului și a adecvării și utilității lui. Facem câteva precizări în acest sens.Municipiul Bistrița și județul Bistrița Năsăud înregistrează o  dezvoltare intensă și cuprinzătoare – industrial, în agricultură și valorificarea produselor agricole, zootehnie, silvicultură, educație, cultură, sănătate și sport – care este competitivă și de natură să facă posibilă crearea unui nou nivel al studiilor și pregătirii personalului specializat de care este nevoie – cel al Universității din Bistrița. Nivelul atins ca urmare a inițiativelor din 1997 și din 2002 este de departe insuficient. La orice analiză lucidă, este limpede că profilarea mai departe și competitivitatea municipiului și zonei, în spațiul național și european, reclamă înființarea Universității “Liviu Rebreanu” la Bistrița.

Premisele istorice, culturale, științifice, educaționale, precum și premisele de natură economică și infrastructurală,  întrunite la Bistrița permit astăzi înființarea unei Universități competitive.

 

”Trebuie un altfel de proiect la Bistrița. Multe universități sunt într-o criză profundă”

În concepția profesorului Marga Universitatea de la Bistrița  n-ar trebui să meargă pe urmele universităților existente care ”se imită păgubos una pe alta” și mimează adaptarea la lumea actuală: ”Este adevărat că România actuală are multe universități, dar, așa cum arată lucrurile în ultimii ani, are și o evidentă lipsă de rezultate în a scoate sistemul universitar existent  dintr-o criză extinsă și profundă.Pe lângă faptul că universitățile existente se imită păgubos una pe alta, în acest sistem se petrec în ultimii ani fenomene grave, semnalate în discuția publică, precum: neputința de a întreține cu idei și proiecte specializate dezvoltarea țării; scăderea calității absolvenților; reducerea valorii vârfurilor profesorale; comercializarea de lucrări și extinderea plagiatului; nepotism pe scară fără precedent în istoria modernă a țării; emigrarea absolvenților de liceu aflați în căutarea unor șanse mai bune de studiu; stagnarea inovației universitare; mimarea adaptării la lumea actuală; izolarea efectivă în raport cu dinamica internațională; nemulțumirile sporite ale populației cu privire la starea universităților.Este nerealistă subestimarea acestor fenomene. Nu se întrevede o șansă de a scoate universitățile românești din criză. În acest context, singura soluție viabilă include aducerea unor universități pe baze sănătoase și crearea de noi universități competitive.

Odată cu înființarea Universității din Bistrița nu este vorba de o universitate care să imite ceea ce fac universitățile existente, ci de o universitate care să fie o veritabilă locomotivă a dezvoltării regionale și naționale. O universitate care să fie înainte de toate utilă în raport cu nevoile de dezvoltare ale regiunii și ale țării.” mai spune profesorul Andrei Marga.

Primarul Bistriței, Ovidiu Crețu  confirmă intenția înființării unei universități pe un model diferit. El a declarat pentru Pressone că ”modelul viitoarei instituţii de învăţământ superior e conceput după faimoasele universităţi din Leuven (Belgia) și Freiburg (Germania). Sunt două chestiuni importante aici: Bistrița e un oraș mic, în comparație cu Clujul sau cu alte orașe universitare. O universitate puternică chiar ar transforma orașul într-unul universitar, după modelul Leuven. Pentru că orașele mari, chiar dacă au mulți studenți, nu mai sunt universitare, din cauză că studenții se pierd”,  a declarat Ovidiu Crețu pentru PressOne.

Planul în 5 puncte

Potrivit fostului rector UBB, Universitatea din Bistrița ar putea fi altfel decât celelalte din cel puțin 5 puncte de abordarea: o listă a specializărilor adusă la zi în raport cu nevoile dezvoltării, selecția meritocratică a personalului didactic și nedidactic, organizări și management de ultimă oră, mai eficace, un profil universitar orientat spre inovație și creație, punerea în mișcare la un nivel nou a energiilor și talentelor din regiune și din țară și concluzionează: ”Soarta proiectului Universității „Liviu Rebreanu” din Bistrița este în mâna autorităților locale, a forțelor economice, sociale și culturale din Bistrița-Năsăud, a numeroșilor bistrițeni din țară și din afara țării. Bistrițenii hotărăsc înființarea și vor avea meritul ei”

 

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu