Un licean de 17 ani, olimpic la geografie este de câteva zile și campion într-un sport al iubitorilor de adrenalină: race biking. Andrei Burian a câștigat duminică o cursă a juniorilor între 14 și 20 de ani, de 38 de kilometri de ciclism montan din Brașov până pe Muntele Tâmpa. Și nu este vorba de orice cursă pe două roți, ci de una cât distanța dintre Bistrița-Beclean, pe teren montan cu o diferență de nivel chiar și de 1400 de metri. Este prima reușită de acest nivel a liceanului de la Mate Info în cei nici doi ani de când practică race bikingul. Și nici gând să se oprească. Cadoul pe care și l-a făcut chiar de ziua lui este suportul motivațional pentru multe alte curse căștigătoare pe două roți. Următoarea e pe 24 iunie în zona Bazinului Vidraru.
A început la 15 ani, de la o simplă plimbare cu bicicleta cu un amic, din plictiseală: l-a tentat urcușul prin pădurea Codrișor și ”de atunci a început totul”, după cum povestește. Abia de anul acesta are un antrenor care-i face program și e parte dintr-o echipă, Bistritz Bike Shop Racing Team”.
Cursă de peste două ore și jumătate cu diferență de nivel de 1400
Deși se antrenează aproape zilnic și parcurge distanțe considerabile, cursa de la Brașov i-a testat limitele. Spune că cea mai grea a fost ultima pantă cu o diferență de nivel mult mai mare decât îi anunțară organizatorii. ”La maratoanele acestea e o diferență de nivel care poate fi mai mare sau mai mică. Depinde și cât de bine esti antrenat să parcurgi 38 de km sau cât de obișnuit ești cu o urcare de 1400 de metri ”, explică tânărul. Ultima urcare a fost un adevărat moment de cumpănă: ” am văzut băieții din spate și ajunseseră la 30 de metri și parcă am început să cedez, și chiar am fost la limita mea, dar m-am motivat, mi-am mai luat cu mine și niște batoane energizante și mi-am spus trebuie să trec de asta... ei pe site spuneau că va fi o diferență de nivel de 900 și în realitate era o diferență de nivel de 1400, iar antrenorul meu mi-a conceput programul de antrenament pentru diferența asta de nivel, de 900 și de aceea m-a luat oarecum prin surprindere, A fost eroarea aceasta din partea organizatorilor”.
Elev de top la școală
E prima dată când Andrei Burian ajunge primul într-un concurs de anvergură națională. Ținta după primul succces e să ajungă cât mai sus în clasamentul național: ” va fi campionat național la Păltiniș în 12 august și aș fi fericit să urc pe podium acolo” este proiectul tânărului pe termen scurt. Încă nu se gândește la competițiile internaționale: ” știu că există echipe care au rideri profesioniști ce participă la competiții internaționale! dar mai e ste până acolo. Iar race bikingul nu e un sport ieftin nici pentru competițiile naționale: ” întreținerea e scumpă, bicicleta de concurs nu e ieftină deloc, cea nouă ”sare” mult de 5000 de lei și cu cât e mai scumpă bicicleta cu atât mai scumpe sunt piesele de schimb.dacă ți se strică ceva. Nu e ieftin, e destul de costisitor. Se poate strica oricând” Prima bicicletă și-a cumpărat-o din economiile personale: ”mi-am strâns eu și mi-am luat o bicicletă second hand cu care concurez și acum” explică Andrei.
Se antrenează zilnic, după un program strict, dar nu-și permite să pună școala pe locul 2 în preocupări. Elev de nota 10 ani la rând și olimpic, ultima olimpiadă câștigată a fost o etapă județeană a olimpiadei de Geografie în clasa a VIII-a, care l-a trimis la faza națională, Andrei Burian termină clasa a X-a la Mate-Info, Colegiul Național Liviu Rebrean. Și e chiar și acum premiant. Nu știe însă dacă vrea să facă o carieră în informatică: îl pasionează, însă nu se împacă deloc cu ideea de a sta ore în șir pe un scaun. ” Informatician ar fi, dar nu sunt omul căruia sa-i placă munca de birou. nu, nu-s hotărât, dar m-am mai gândit și la inginer, poate inginer silvic” sunt țintele lui Andrei Burian.