Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Tăieri masive într-o pădure din vecinătatea Depozitului de gunoi de la Tărpiu ridică multe semne de întrebare

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

O pădure din vecinătarea Depozitului de gunoi de la Tărpiu, dar aflată în proprietatea unor locuitori  din Nimigea  a fost defrișată în ultimii trei  ani. Au fost tăiați sute de copaci în 2-3 ani, cel mai probabil în perioada 2014-până acum, fără ca nimeni să reacționeze.  Situația este confirmată de Garda Forestieră Cluj,  care a trimis în cele din urmă o echipă de control la fața locului, după ce președintele Grup Ruralis, Cristian Țetcu a sesizat autoritățile de mediu. Asta  după ce a văzut cu ochii lui  ce s-a întâmplat cu pădurea: ”nu mi-a venit să cred ce văd în pădurea aceea, pe o suprafață atât de întinsă era un adevărat măcel al copacilor. Mi-au sesizat oamenii din zonă și m-am dus să verific. Ce am găsit a depășit imaginația.”.

Garda Forestieră i-a dat dreptate după o cercetare în teren care a durat 10 zile:  658 de cioate de cap din speciile fag, carpen, cireș, și un prejudiciu estimat la 82 154 de lei”a venit răspunsul celor de la Grada Forestieră Cluj, care au sesizat deja Inspectoratul Județean de Poliție: ” În urma controlului de fond în zonele Tărpiu, Valea Petercii, Valea Scurtă, Valea din Mijloc, Valea Ceterașului, și Dumbrava din raza comunei Nimigea, sat Mintiu, în fondul forestier deținut de proprietari-persoane fizice din comuna Nimigea s-au identifica un număr de 658 de cioate provenind din tăieri ilegale de arbori din speciile gfag, carpen, gorun, cireș, jugastru și plop.. care au fost însemnate cu dispozitivele triunghiulare….în volum total de 319,5 metru cubi și o valoare totală a prejudiciului de  821 53, 52 cu TVA, calculaă conform OUG 85/2006 cu modificările ulterioare. Tăierile ilegale dea rbori susmenționate au fost făcute în 2014-2016 în suprafețe de fond forestier..pentru care nu există încheiate contracte de pază/servicii silvice cu un Ocol Silvic autorizat” precizează Garda Forestieră Cluj în numele căruia semnează inspectorul șef Gheorghe Moale în cuprinsul răspunsului la sesizarea făcută de Crustian Țetcu.

Daniel Pop, inspectorul șef adjunct de la Garda Forestieră Bistrița-Năsăud a confirmat că e vorba despre o defrișare masivă: ” din păcate sunt foarte greu de identificat proprietarii, unii sunt plecați din țară, sau mutați în altă părți, este o investigație serioasă acolo, procesul verbal cu rezultatele controlului este transmis la poliție” a explicat Daniel Pop.

 

 

 

Share.

About Author

Un comentariu

Lasă un comentariu