Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Ziua Moțiunii PSD contra PSD- A trecut moțiunea.

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Dezbaterea moțiunii depuse de Coaliția PSD plus Alde împotriva propriului Guvernul numit în urmă cu 5 luni a început în jurul orelor 11,30 prin citirea de către Mihai Fifor, liderul grupului PSD de la Senat a textului moțiunii redactate în 4 pagini. Inițiatorii ei susțin că nu este o moțiune împotriva propriului Guvern, ci un act de responsabilitate și că Sorin Grindeanu a ajuns premierul nimănui.

PSD votează cu bilele la vedere

Pentru a-și securiza votul conducerea  PSD si ALDE a decis în această dimineață că parlamentarii din cele doua partide să voteze cu bilele la vedere, pentru a preîntampina astfel eventualele tradari.

UDMR a anunțat că nu-și lasă parlamentarii în sală, PNL a decis să participe, însă parlamentarii săi să nu voteze. Parlamentarii liberali s-au afisat miercuri dimineata, la intrarea în sala de plen, cu afise printate pe care scrie “Rusine PSD!”.

Doar doi miniștri au luat loc în băncile rezervate membrilor Guvernului : premierul Sorin Grindeanu si ministrul Comunicatiilor, Augustin Jianu. Ceilalti ministri, toti demisionari, s-au asezat in bancile PSD din sala de plen.

 Premierul Grindeanu este cel de-al doilea vorbitor, după citirea moțiunii : ” vă spun dragi colegi de ce suntem noi aici în Parlament, nici românii nu cred că înțeleg de ce suntem aici..si mă uit la dumneavoastră și îmi dau seama că foarte mulți nu înțelegeți de ce suntem aici. După 6 luni după ce Guvernul a câștigat alegerile cu un scor zdrobitor vrem să dăm jos guvernul nostru și să ajungem iar la mâna președintelui Iohannis. …Liviu Dragnea depune o moțiune de cenzură împotriva propriului Guvern, Vreau să vă gândiți foarte bine: de ce suntem aici? Cu toată România uitându-se aici și cu toată lumea întreagă uitându-se la noi…am luat decizia să nu demisionez, pentru că făceam două greșeli uriașe: în primul rând nu am demisionat pentru că PSD risca să piardă Guvernarea și să ajungă iar la decizia lui Klaus Iohannis, …Cine ne garantează că această moțiune de autocenzură va trece Klaus Iohannis va da Guvernarea partidului meu. În al doilea rând nu mi-am dat demisia pentru că România se afla la răscruce…nu mă țin de scaun , dar am datoria să atrag atenția asupra acestui risc major: să ne întoarcem înapoi..”a mai spus Sorin Grindeanu.

Dragnea: ”E o zi trista pentru noi. Premierul nu a performat. Nu a mers rau, a mers binisor, dar nu e de ajuns”, a declarat Liviu Dragnea in discursul de la motiunea de cenzura depusa de PSD impotriva guvernului Grindeanu.

“Dar PSD nu castiga 45% la alegeri daca le promitea romanilor ca vor trai binisor”, a mai spus Dragnea…La toate întâlnirile lor nocturne s-au spus lucruri irealizabile..dragi colegi sub conducerea mea PSD nu va accepta nicio alianță toxică subterană…Pentru continuarea acestui priogram vă cer azi să votați moțiunea…moțiunea asta care ne doare pe toți…Grindeanu se agață de putere în cel mai josnic mod. A ajuns acolo, pentru că partidul nostru i-a dat un vot de încredere.” a mai spus Dragnea.

Tăriceanu a tăiat microfoanele opoziției

După discursul lui Liviu Dragnea, parlamentarii PSD au părăsit în masă sala plenului, pentru a nu asculta discursurile reprezentanților opoziției. Raluca Turcan, vorbitorul în numele PNL a avut un discurs extrem de critic la adresa ambelor tabere din PSD și a susținut că în timp cei din  PSD-ul se bat țara rămâne necondusă, iar pierderile vor fi greu derecuperat. Raluca Turcan n-a putut să-și termine discursul, microfonul fiindu-i tăiat pe motiv de depășirea  timpului. De același tratament a avut parte și reprezentantul USR, Dan Barna, care deși a intensificat vizibil ritmul către final, nu a fost scutit de Călin Popescu Tăriceanu, cel care conduce ședința de tăierea microfonului. În schimb Varujan Vosganian care a vorbit în numele ALDE a fost lăsat să vorbească nestingherit.

Parlamentarii votează la această oră. iar PSD și ALDE a decis să voteze cu bilele la vedere , deși votul este secret cu bile. Patru partide și-au desemnat parlamentari care supraveghează votul: Florin Roman (senator PNL), Mihai Gotiu (USR), Claudiu Manda si Mihai Fifor (ambii PSD) sunt oamenii trimisi de partide in fata urnelor de vot pentru a supraveghea modul in care parlamentarii voteaza motiunea de cenzura, informează Hotnews.ro.

Până acum un parlamentar ALDE, Remus Borza a anunțat public că a votat împotriva moțiunii, iar fostul ministru de finanțe demisionar și el a votat secret, refuzând să arate bilele.

UPDATE: Moțiunea de cenzură a trecut cu 241 de voturi pentru, cu 8 mai multe decât era nevoie.

 

 

Material în curs de actualizare

 

 

 

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu