Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

O mare companie și două firme i-au cerut ISJ-ul să înființeze clase de învățământ dual

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Trei agenți economici din Bistrița-Năsăud și-au anunțat până acum intenția de a-și forma personal specializat prin clase de învățământ dual-profesional și au inițiat discuții cu Inspectoratului Școlar Bistrița-Năsăud.

Compania Leoni ar dori să-și formeze personal în clase de învățământ dual la Grupul Școlar Forestier, care are atât spații disponibile cât și locația cea mai apropiată de una dintre fabricile sale. Inspectorul școlar general Camelia Tabără a confirmat informația, explicând că ar fi vorba de discuții de tatonare deocamdată, intenția companiei germane fiind de înființare a două clase. Cum este vorba de un proces mai îndelungat, cu un plan de învățământ stabilit cu ceva timp în urmă care depinde și de repartizarea în clase după evaluarea națională, inspectorul general spune că pentru acest an se poate vorbi cel mult de ” fracții de clase”, cel mai optimist termen pentru clase complete fiind anul școlar 2018-2019.

Solicitări ar mai fi venit pentru Grupul școlar de la Feldru din partea fabricii de Textile din Năsăud, dar și pentru o clasa de cofetari venită din partea unei cofetării din același oraș, spune Camelia Tabără. Inspectorul general a mai explicat și că solicitările pentru înființarea claselor de învățământ dual  se vor face prin Camera de Comerț și Industrie.

Clasele duale le cer companiile, ISJ-urile le aproba

Clasele de învățământul dual-profesional se pot organiza, la cererea agenților economici, conform unei ordonanțe de urgență intrată în vigoare în 2014 și aflată în proceduri parlamentare. OUG-ul 94/2014 specifică faptul că autorităţile educaţionale răspund de asigurarea resurselor umane şi financiare şi organizează formarea teoretică tehnică din şcoală (1-2 zile de studiu pe săptămână), iar angajatorul trebuie să ofere personalul calificat, resursele umane şi financiare şi să organizeze formarea practică, de la locul de muncă (3-4 zile).

Un element de noutate în cazul învăţământului dual este faptul că acesta se desfăşoară pe baza unui contract de muncă, încheiat între agentul economic şi elev.

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu