Situație bizară la concursul de manager al Spitalului Județean de Urgență Bistrița-Năsăud: comisia de examinare a decis ieri că niciunul dintre cei doi concurenți, dintre care unul managerul administrativ al unității spitalicești, iar celălalt consilier superior la Administrația Finanțelor nu are în CV cursul, masteratul ori doctoratul cerut de legiutor. Chiar dacă ambii candidați, atât Gabriel Lazany cât și Cristina Ștefănuț aveau masterate sau cursuri în managemant sanitar, unul dintre membrii comisiei, un profesor universitar de la Cluj a avut obiecții și a susținut că specializările în cauză nu sunt cele agreate de Ministerul Sănătății și și-a impus punctul de vedere în fața comisiei de organizare a concursului. Prin urmare concursul nu va mai avea loc.
Președintele Comisiei de concurs, medicul Andrei Suciu explică situația: ” unul dintre cei doi profesori universitari din comisie, doamna Cristina Borzan de la UMF , care a participat la mai multe concursuri de acest gen a spus că a mai avut probleme și la Cluj, și că trebuie să ai master în management sanitar, agreat de Ministerul Sănătății prin Școala Națională de Management Spitalicesc. Ori în cazul doamnei Ștefănuț, care a făcut un curs la UBB de management performant sau domnul Lazany care are un curs la Universitatea din Sibiu de manager sanitar, doamna profesor a spus că nu sunt niciunul suficiente. Doamna Borzan a obiectat că a avut probleme asemănătoare la Cluj și la Oradea și că s-a consultat și atunci cu juriștii. Au venit juriștii și acum, juriștii Spitalului au dat telefoane și a reieșit că nu ar fi agreate în ordinul respectiv, 1113 din 2010 niciuna dintre cele două specializări. Prin urmare au fost respinse dosarele”. Doctorul Suciu spune și că cei doi candidați au posibilitatea să conteste rezultatul în fața unei comisii de contestare, din care nu face însă parte niciun dintre cei care au decis că nu se poate organiza concursul.
Farmacista Livia Moldovan, observator din partea asociației pacienților în Consiliul de Administrație al Spitalului de Urgență BN și în comisia de examinare spune că cei care au candidat pot să depășească handicapul de dosar dacă se înscriu la cursul agreat de Ministerul Sănătății de la București: ” se pare că și simpla dovadă că urmează cursul e suficientă. Sigur în cazul unui alt concurs”, a spus Livia Moldovan concluziile la care au ajuns membrii comisiei.
În câteva zile Spitalul Județean de Urgență rămâne fără manager
Problema este însă cât se poate de serioasă pentru că actualului director, Mircea Gelu Buta, în funcție încă din 1995, îi expiră mandatul în 30 iunie în condițiile în care acesta fost deja prelungit pentru a doua oară. Doctorul Suciu, care este și membru în consiliul de administrație spune că deja CA-ul Spitalului Județean a cerut președintelui CJ să numească un director interimar până se organizează un alt concurs.
Și celelalte două spitale, cel din Năsăud și Spitalul Orășenesc Năsăud au organizat concursuri de manageri în acest an, însă concursurile s-au desfășurat fără mari turbulențe, iar rezultatele au semănat aproape la indigo: au câștigat tineri juriști, aflați anterior în relații contractuale cu Consiliile locale care patronează spitalele. Citiți aici despre concursurile de la Beclean :Spitalul din Beclean are manager cu acte în regulă: concursul a fost câștigat de un jurist, singurul concurent.
La Năsăud însă un medic a fost eliminat tot la faza dosarelor în aprilie anul acesta și nu i s-a permis să intre în concurs. Citiți ce s-a întâmplat: În Spitalele din BN nu se mai poartă medicii în postura de manageri.La Năsăud ca și la Beclean e director tot un tânăr jurist angajat al Primăriei