Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

E liber din nou la risipa alimentară. Guvernul Tudose a blocat aplicarea legii în vigoare din 21 mai

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Legea care obligă magazinele să doneze alimentele nevândute înainte cu 3 zile de termenul de expirare este suspendată până la sfârșitul acestui an, a decis Guvernul Tudose. Legea care a fost promulgată în noiembrie de președintele Iohannis a intrat în vigoare în mai anul acesta, fără ca Ministerul Agriculturii să emită normele de aplicare.

Ulterior MADR a susținut că legea, care este inițiată de un grup de parlamentari liberali este inoperabilă și a cerut Guvernului suspendarea aplicării ei. Noul Guverm a decis totuși ca un grup de lucru să redacteze un alt proiect de act normativ în locul legii în cauză ”care să fie aplicabil atât juridic, cât și tehnic!

În documentul justificativ al suspendării legii  MADR explică: ”S-a constatat lipsa de claritate a legii, nu este clar care sunt operatorii economici care trebuie sa aplice acest act normativ. Din cadrul legii lipsesc definițiile referitoare la data limită de consum. Măsurile prevăzute ca fiind o ierarhie a diminuării risipei de alimente nu sunt armonizate cu realitatea din România și nu au un caracter dispozitiv clar. Prevederile referitoare la vânzarea produselor cu 3 % plus TVA din prețul de achiziție poate crea o rețea paralelă de comercializare a produselor agroalimentare care au fost supuse prevederilor referitoare la reducerea risipei de alimente. În actul normativ nu sunt prevederi exprese referitoare la autoritățile care efectuează constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor“, arată Ministerul Agriculturii.

Societatea civilă a cerut degeaba păstrarea legii

O petiție postată pe de click. ro, intitulată ” Nu aruncați la gunoi legea risipei alimentare” care a fost semnată deja de mii de români  solicită păstrarea legii, care a  fost adoptată în Parlament după multe intervenții ale societății civile. Inițiatorii petiției susțin că legea chiar și așa imperfectă cum este, ar trebui reparată prin normele metodologice și nu aruncată la gunoi. Petiția atrage atenția și că guvernul nu e interesat de acest subiect al risipei alimentare și că a amânat normele șa presiunea industriei alimentare: ” organizațiile care au făcut parte din grupurile tehnice de lucru au fost excluse de la dezbateri, aceastea purtându-se strict în prezența și cu contribuția reprezentanților industriei. Totodată, sunt ignorate amendamentele venite din partea societății civile, în favoarea celor ale industriei” este scris în cuprinsul petiției disponibile aici: Nu aruncați la gunoi legea risipei alimentare!.
Datele referitoare la România situează țara noastră  pe locul 9 la nivelul Uniunii Europene la capitolul risip alimentară cu un nivel de 6000 de tone de alimente aruncate zilnic.
 

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu