Antropolog –cercetător la o universitate din Ungaria, bistrițeanul Valer Simion Cosma taxează de câte ori are ocazia pretenția marilor companii de a-și impune politicile în România. Într-o postare pe pagina de socializare Cosma avansează, sarcastic, ideea ca marele capital să-și facă de-a dreptul un guvern pe gustul lui și eventual, ca fiecare mare corporație să-și numească și să controleze câte un ministru în România, în funcție de domeniul pe care vor să-l controleze. În scenariului absurdului pe care Cosma îl proiectează tocmai pentru a arăta cât de departe au ajuns pretențiile marilor companii, dar și a influencerilor din media propune chiar să nu ne mai obosim cu exerciții democratice bune -proaste, ci să le dăm direct guvernul pe mână, că doar ei știu cel mai bine ce e de făcut, iar premierul, eventual, să dea examen de angajare în fața lor:
”În România avem o mare problemă cu viața politică în general și cu guvernarea în mod special. Și nu mă refer doar la corupție, incompetență, fragmente de ideologii greșite etc. și alte patologii care macină de secole societatea românească. Se guvernează prost și se pregătesc tot felul de măsuri economice și fiscale care nemulțumesc mediul de afaceri (granzii mediului de afaceri, în special), consultanții fiscali și influencerii din media.
Se vine cu tot felul de idei de impozitare suplimentară a afacerilor și a celor cu salarii foarte mari, adică a singurelor categorii socio-profesionale care muncesc foarte mult și care produc (adică fac profit). De parcă am fi în Germania sau Suedia. Nu e bine deloc și se vede asta din reacțiile lor, din faptul că e nevoie de intervenția ambasadorilor sau a altor personalități și instituții pentru a opri astfel de derapaje. E clar că statul și partidele nu mai pot guverna, că trebuie produsă o schimbare curajoasă și benefică mediului de afaceri” scrie ironic antropologul, originar din Telciu.
Minister Bechtel al Transporturilor, Bayer la Sănătate sau un Minister Schweighoffer al Mediului pentru ca lista să fie completă
”Prin urmare, avansez o modestă propunere de reformare a guvernanței, în sensul eficientizării și asumării unei transparențe reale- mai scrie Valer Cosma-
Cred că o soluție de bun-simț, minimală, ar fi ca mediul de afaceri să elaboreze un plan de guvernare (prin consultanții și experții lor), în special pe partea economică și financiară, pe care să-l impună guvernului, indiferent de componența partinică a acestuia. Să fie un plan de guvernare cu măsuri economice, fiscale și sociale care să le cadă bine, să-i mulțumească și să-i ajute în ambițiile de dezvoltare și creștere a profitului. Sarcina celor de la guvernare să fie implementarea, nu elaborarea planului de guvernare. Și, desigur, reprimarea mișcărilor de contestare a măsurilor și a efectelor sociale ale acestora.
Varianta maximală, pe care din sete de transparență o prefer, este preluarea integrală a guvernării de către o mare companie, una de prestigiu, dacă se poate chiar una cu o cifră de afaceri mai mare sau măcar cât PIB-ul României. Ăștia să numească un CEO la cârma guvernului, secondat de o echipă de profesioniști care să purceadă la fapte. Sunt sigur că ar lua măsuri curajoase. Pentru a păstra ceva din viața democratică, ar fi de recomandat ca aceste companii să stabilească niște reguli care să ducă la o schimbare periodică a guvernelor și o rotație a companiilor care-l patronează. O altă variantă ar fi ca marile companii să se asocieze pentru a croi un guvern și programul aferent, fiecare luîndu-și partea de guvernare care se potrivește afacerilor lor, iar premierul să fie independent, angajat pe bază de CV și interviu dat în fața marilor oameni de afaceri. De exemplu, am putea avea un Minister Bechtel al Transporturilor, un Minister Lockheed Martin al Apărării, un Minister ING-Adecco al Muncii și Protecției Sociale, un Minister Corrections Corporation of America (CCA) al Justiției, un Minister Raiffaisen Bank al Finanțelor, un Minister BGS al Afacerilor Interne, un Minister Chevron al Energiei, un Minister Monsanto al Agriculturii, un Minister Bayer al Sănătății sau un Minister Schweighoffer al Mediului. Toate astea sunt companii de succes, care recrutează ce-i mai bun pe piața resurselor umane și care probează, prin reușita lor, extraordinare capacități de management. De ce să nu ne guverneze cei mai buni? De ce să nu avem transparență și eficiență pînă la capăt? De ce să-i încurcăm cu capriciile noastre de înapoiați și lacomi?”