Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

GAL-ul Bistriței primește finanțare la a doua strigare

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Grupul de Acțiune Locală pentru zone defavorizate urbane  înființat anul trecut la nivelul Bistriței va primi bani pentru constituire și pentru realizarea strategiei locale de la POCU( Programul Operațional Capital Uman). Proiectul bistrițenilor a reușit să primească finanțare de maximum 50 000 de euro la a doua sesiune de selecție, anunțată în urmă cu câteva zile pe site-ul POCU alături de alte 15 proiecte depuse de GAL-uri urbane, printre care Satu-Mare, Gherla, Botoșani, Bacău  sau Ploiești.

Gal-urile urbane copiază modelul celor rurale, dar se adresează doar zonelor defavorizate

Proiectul GAL-ului Bistrița a obținut 89 de puncte  pentru ”Elaborarea strategiei de dezvoltare locala  a municipiului Bistrita prin mecanismul DLRC”. ( nota red DLRC adică dezvoltare locală plasată sub responsabilitatea comunității) . Altfel spus GAL-ul Bistrița 2027, așa cum a fost botezat în proiectul de hotărâre de Consiliu Local de anul trecut își propune să facă o strategie pentru comunitățile marginalizate ale orașului în acord cu strategia municipiului. Dar acesta e doar începutul. Odată strategia aprobată de POCU, în funcție de ce au trecut în obiective, ONG-urile din Bistrița dar și firmele pot depune proiecte pe finanțările care vor fi deschise de GAl-ul urban.  ” A fost doar primul pas, acum urmează greul. Dar e adevărat că fără pasul acesta nu mai puteam face nimic” spune Vasile Bar președintele GAL-ului Bistrița, structură constituită în jurul Camerei de Comerț și Industrie și din care fac parte ca parteneri mai multe ong-uri, companii, dar și Primăria Bistrița alături de Consiliul Județean.

Pasul următor va fi realizarea unei strategii pentru zonele și cartierele Bistriței considerate marginalizate, iar termenul pe care GAL-ul îl mai are la dispoziție este de maxim 4 luni, explică Monica Mureșan, secretarul CCI, care s-a ocupat de proiect. Iar strategia nu poate fi făcută oricum, pentru că trebuie să țină cont de Ghidul pentru implementarea strategiilor, care abia a fost lansat de câteva zile și e încă în consultare publică. În principal GAL-ul va trebui să urmărească furnizare de servicii medico-sociale în comunitățile defavorizate, sprijin pentru acces la educație, îmbunătățirea condițiilor de locuit  și chiar și dezvoltarea antreprenoriatului în aceste zone, care trebuie să vizeze pe total cel puțin 20 000 de locuitori.

Sursă foto: Viișoara Sociomap.ro

 

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu