Se pot sau nu folosi terenurile de sport ale școlilor din Bistrița de elevi pe timpul vacanței școlare? În teorie toate sunt deschise. În practică există reclamații că multe rămân inaccesibile.
Recent, o scrisoare deschisă a unui tânăr fost absolvent la CNLR atrăgea atenția că cel puțin la Colegiul Liviu Rebreanu accesul pe terenul sportiv nu este posibil, fiind restricționat de angajații de la pază. Scrisoarea preluată de mai multe publicații a găsit ecou și la un parlamentar, Cristina Iurișniți, și ea profesoară , dar la Colegiul Național Andrei Mureșanu. : ”Portile terenurilor de sport din incinta scolilor trebuie sa fie deschise publicului fiind finantate din bani publici… Conducerea liceelor si primăria să devina flexibile.. . Prin urmare, fara ezitare, deschideti portile terenurilor de sport din scoli ! Copiii , tinerii si cei mai putin tineri trebuie sa aiba acces la sport !” suna îndemnul profesoarei de liceu care a devenit deputat.
Primarul spune că elevii au liber pe orice teren, dar până după-amiaza
În principiu toate terenurile școlilor ar trebui să fie deschise oricărui elev din Bistrița, cel puțin până la ora 15,00, când intră în vigoare contractele firmelor care au închiriat terenurile pentru exploatare privată, explică primarul Ovidiu Crețu: ”Ca și anul trecut elevii din oraș au voie să intre pe orice teren amenajat. Noi am dat voie tuturor elevilor de oriunde să se ducă să facă sport oriunde vor. Acum cei care au contracte că le întrețin au voie să le folosească după masă, de la ora 14-15, fiecare cum scrie în contract. Până la ora 15,00 se pot duce elevii să facă ce sport vor…. e adevărat că școlile își protejează proprietatea și uneori mai și abuzează” admite primarul Ovidiu Crețu.
Cazul ”Liviu Rebreanu”are, față de alte școli nevoie încă de clarificări, potrivit primarului: ” nu avem acolo teren sintetic, ci numai gazon, avem numai pista, însă o să le punem la dispoziție după ce clarificăm toate aspectele celor care vor să alerge. Cei care sunt elevi pot pe orice bază. ” Vom regla și la Rebreanu să se alerge pe pista respectivă, nu însă pe gazon”.
La Rebreanu va merge cu hârtie de la direcțiune. Unii chiar au folosit-o
Directorul de la CNLR, Suzana Gălățean spune că nu a interzis accesul pe pistă pentru elevii școlii sau părinții acestora însă că, fiind vorba de o perioadă cu examene a existat un grad mai mare de vigilență din partea paznicilor față de cei care au intrat în curtea liceului: ”Cei care au dorit să vină și să alerge, le-am spus gardienilor să vină si le dăm o legitimație. Deocamdată n-am tipărit legitimații pentru că trebuie făcute achiziții pe SEAP pentru orice sumă cât de mică și e o întreagă tevatură. Dar le-am dat o hârtie, am făcut copia cărții de identitate, am ștampilat și am scris: se permite accesul pe pistă, și gata. Cine a venit și a făcut cerere le-am permis să alerge. Nu putem lăsa accesul liber pentru că s-a investit foarte mult aici și nu putem permite să se distrugă. ”. Directorul spune și că a făcut demersuri pentru amenajarea terenului de baschet: ” am făcut cerere ca la rectificarea bugetară să ne aprobe Primăria 8000 de lei să putem cumpăra coșurile de baschet , care nu există încă ” a mai spus directorul Suzana Gălățean.
Sursă foto: Propolitica. ro