Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

UPDATE: Bugetul Start-up Nation depășit de 2 ori. Peste 160 de bistrițeni au aplicat

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

UPDATE: Startup Nation, programul vedetă de finanțare nerambursabilă a noilor afaceri și-a închis portalul de primiri a proiectelor vineri la ora 20,00, iar numărul proiectelor depuse a ajuns la aproape 19300, cu mult peste ceea ce au estimat cei din Ministerul pentru Mediul de afaceri. Pe ultimele zeci de minute ritmul de depunere pe portalul Startup Nation România a fost de un proiect pe secundă. Potrivit analiștilor dacă  toate proiectele ar solicita suma maximă de 200 000 de lei bugetul final ar ajunge la 3,85 de miliarde  de lei, adică dublul bugetul alocat de 1,7 miliarde din credite bugetare și credite de angajament.

Următorul pas după închiderea depunerilor este publicarea  pe site-ul Direcției Politici Antreprenoriale din subordinea Ministerului pentru mediul de Afaceri, listei cu solicitanții acceptaţi în vederea verificării administrative şi a eligibilității, adică într-o primă fază cu cei care au obținut minim 50 de puncte. Admiterea în Program se va face  în  ordinea descrescătoare a punctajului obţinut la evaluarea planurilor de afaceri on-line. La punctaje egale va conta numărul locurilor de muncă create, și mai ales pentru șomeri sau absolvenți după 45 de ani, achiziția de echipamente, activitatea pentru care se accesează, dar și data și ora înscrierii în program.

Monica Mureșan, consultant de programe și secretar al CCI Bistrița-Năsăud spune că era de așteptat un aflux mare de cereri în condițiile în care este vorba de un program finanțat integral, care nu cere cotă de participare: ” ținând cont că la nivelul UE se insistă pe finanțări cu co-participarea beneficiarului e de așteptat să nu se mai întâlnească tinerii antreprenori cu asemenea oportunități, de aici și participarea mare”. Numai CCI Bistrița-Năsăud a oferit consultanță pentru 10 proiecte depuse pe programul Startup România, însă solicitările au fost mai mari: ” am considerat că în timpul scurt pe care îl aveam la dispoziție, nu putem scrie mai mult de atât a explicat Monica Mureșan pentru Bistrița Express,

Știrea inițială:

Programul Startup Nation nu intră în prelungiri și nici nu va avea o altă sesiune anul acesta, este anunțul oficial făcut de ministrul pentru mediul de afaceri Ilan Laufer care a fost pus în situația de a-și prezenta scuze pentru informațiile contradictorii pe care le-a furnizat în ultimele zile.

Ministrul Ilan Laufer (foto) a recunoscut  că fondurile alocate programului pentru anul acesta , de 1,7 miliarde de lei au fost cu mult depășite, în condițiile în care proiectele depuse solicită deja  2,7 miliarde de lei.”Dorința mea fost să avem absorbție de 100%. Situația cu o săptămână înainte de închidere era așa și așa, aveam doar 4.000 și ceva de dosare, lucru care m-a pus pe gânduri. Asta a fost intenția mea, a fost o intenție bună, îmi cer scuze dacă am comunicat-o greșit” – a spus Laufer, care a trebuit să dea explicații și în fața premierului Tudose pentru bâlbâială.

Cum stau bistrițenii cu proiectele

Vinerea trecută când nu erau mai mult de 5000 de proiecte înscrise bistrițenii depuseră deja 66 de proiecte. Deși statistica de vineri indica mai bine de triplarea numărului de proiecte, deocamdată cifrele oficiale n-au fost făcute publice, numărul proiectelor depuse de bistrițeni ar putea ajunge la 200 estimează un consultant pentru Bistrița Express. ” Trebuie să așteptăm cifrele oficiale pentru că ritmul de depunere a fost foarte mare, ” spune expertul consultat.

Ce se întâmplă cu proiectele?

După închiderea primei sesiuni Startup România urmează o perioadă de evaluare care se va întinde pe 30-45 de zile, după care contractele de finanțare vor fi semnate până în 27 septembrie, promite ministrul. Acesta însă anunțase în urmă cu două zile prelungirea sesiunii de înscriere pe pagina sa de socializare, după care a revenit cu o rectificare după alte două ore.

Share.

About Author

3 comentarii

 1. Adrian Florin Chereji în

  Românii s-au mobilizat în ultimele zile iar numărul de dosare depuse a ajuns la 19296. În ultima oră, vineri 14 iulie, între orele 19 – 20 au fost depuse online 1403 dosare (7,27% din numărul total al dosarelor depuse).Au fost 3 dosare înregistrate la ora 20:00(19294 S.C. ONIMAR TERMOGAZ SM S.R.L. 2017-07-14 20:00 ; 19295 GOLDEN EAGLE IMPEX SRL 2017-07-14 20:00
  19296 PROFESSIONAL DENTAL SERVICES SRL 2017-07-14 20:00).Cu două minute înainte de final au fost depuse 58 dosare. Vă dați seama ce emoții pe aplicanți. Ce s-ar fi întâmplat dacă pica serverul?

  • Simona Bozbici în

   Inteleg ca in ultimele minute a fost un dosar pe secunda.Acum mai trebuie sa gaseasca si banii ca au depasit serios plafonul

   • Adrian Florin Chereji în

    Nu se finanteaza decat in limita bugetului alocat, se selecteaza primele cca 10.000 dosare cu punctajul cel mai mare. Restul, ca la Loz in plic: mai trage odata, poate la anul.

Lasă un comentariu