Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Minimisul pentru oaie a trecut de Guvern. Întrebarea e cine preia lâna

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ministrul Petru Daea a reușit să-și treacă de guvern ieri ajutorul de minimis pentru lâna de oaie comercializată, la trei luni de la anunțul oficial și numai după ce a fost ironizat și de noul premier. Prin acest ajutor, derulat prin Direcțiile Județene  de Agricultură crescătorii de ovine vor primi ajutor de 1 leu pe kilogramul de lână vândută către centrele de colectare și numai după ce fac dovada predării. Sunt eligibili doar crescătorii cu gospodăriile  înregistrate în Registrul Național al Exploatațiilor Există și un plafon al sumelor care vor putea fi acordate: este vorba de echivalentul a 15 000 de euro pentru un beneficiar, pe parcursul a trei ani financiar consecutivi. ajutorul se plătește într-o singură tranșă anual – a stabilit Guvernul Tudose.

Ajutorul e de anul viitor

Directorul Direcției pentru Agricultură Bistrița-Năsăud, Nuțu Tabără atrage atenția că  noul ajutor de minimis se va acorda abia de anul viitor: ” programul e aplicat abia de anul viitor. Problema  vor fi însă centrele de colectare. Noi în județ nu avem un asemenea centru de colectare a lânii, există în alte județe și  înțeleg că sunt doar privați care vin să cumpere de la crescători. Totul este să existe dovada că predau la centrele de colectare” explică directorul DGAA. Așa cum era de așteptat informația că se oferă subvenții pe lână a fost speculat de intermediari, care au scăzut deja prețul oferit înainte să intre în vigoare ajutorul de la stat. Informația este confirmată și de șeful DGAA BN: ” mi s-a pus că deja și cei care ofereau 1 leu au scăzut la 80 de bani și mai puțin” mai spune Tabără. Până acum, din informațiile furnizate de asociațiile de crescători de ovine 1 leu era maximul pe care-l obțin în asemenea tranzacții cu intermediarii crescătorii. Practic acest ajutor de minimis ar fi urmat să compenseze  prețul simbolic obținut de oieri și să preîntâmpine aruncarea lânii.

O companie din BN vrea să facă din lână material pentru panouri izolante

O companie din Bistrița-Năsăud și-a anunțat intenția de a derula un proiect care să folosească lână pentru a face panouri termoizolante pentru în construcții și chiar a purtat discuții cu ministrul Agriculturii. E vorba de una din  companiile conduse de omul de afaceri Emil Iugan. Acesta a declarat pentru Bistrița Express imediat după discuțiile cu Petru Daea că e vorba de un proiect mai amplu pe care intenționeze să-l deruleze, inclusiv prin intermediul Forumului Montan, însă este de perspectivă, pentru că investiția este una deloc de neglijat.

 

Sursa foto: Agrointeligența.ro ( agrointel.ro/75193/ministrul-daea-in-vizita-la-ferma-de-ovine-karakul-a-lui-ionica-nechifor/)

 

 

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu